LIVE- Ο K. Τασούλας Πρόεδρος της Βουλής- Εκλέγεται το Προεδρείο

Η διαδικασία εκλογής αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων εξελίσσεται στην Oλομέλεια της Βουλής αυτή την ώρα. Η ψηφοφορία είναι ονομαστική, όχι όμως προφορικά αλλά γραπτά, και για την οικονομία του χρόνου στήθηκαν τέσσερις κάλπες στις οποίες οι βουλευτές θα δηλώνουν, με το όνομά τους, την προτίμησή τους.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προτείνονται για τη θέση του Α’ αντιπροέδρου ο Γιάννης Πλακιωτάκης, για τη θέση του Β’ αντιπροέδρου ο Γιώργος Γεωργαντάς και για τη θέση του Γ’ αντιπροέδρου ο Αθανάσιος Μπούρας.

 Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται για τη θέση του Δ’ αντιπροέδρου η Όλγα Γεροβασίλη.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προτείνεται για τη θέση του Ε’ αντιπροέδρου ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προτείνεται για τη θέση του ΣΤ’ αντιπροέδρου ο Γιώργος Λαμπρούλης.

 Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών» προτείνεται για τη θέση του Ζ’ αντιπροέδρου ο Πέτρος Δημητριάδης.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ελληνικής Λύσης προτείνεται για τη θέση του Η’ αντιπροέδρου ο Βασίλειος Βιλιάρδος.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Νίκης», προτείνεται για τη θέση του Θ’ αντιπροέδρου ο Γεώργιος Αποστολάκης.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Πλεύσης Ελευθερίας» προτείνεται για τη θέση του Ι’ αντιπροέδρου ο Μιχαήλ Χουρδάκης.

Από την ΚΟ της ΝΔ για το αξίωμα των κοσμητόρων προτείνονται οι Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης και Βασίλειος Γιόγακας και για το αξίωμα των γραμματέων οι Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Γιώργος Βρεττάκος και Σπυρίδων Κουλκουδίνας.

Από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του κοσμήτορα προτείνεται η Μαρίνα Κοντοτόλη και για το αξίωμα του γραμματέα ο Πέτρος Παππάς.

Από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ προτείνεται για το αξίωμα του γραμματέα ο Εμμανουήλ Χριστοδουλάκης.

Στους βουλευτές έχουν διανεμηθεί τέσσερα ψηφοδέλτια, ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα του Α, του Β και του Γ αντιπροέδρου, ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των υπολοίπων προτεινομένων αντιπροέδρων, ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των προτεινομένων για τα αξιώματα των κοσμητόρων και ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των προτεινομένων για γραμματείς. Η ψήφος είναι «ναι» ή «παρών», δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Επίσης, σε κάθε ψηφοδέλτιο, ο βουλευτής θα πρέπει να αναγράφει το ονοματεπώνυμο του, την εκλογική του περιφέρεια στην οποία ανήκει και στο τέλος να το υπογράφει. 

Με 249 ψήφους επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο κ. Τασούλας αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. Οι 59 βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών».

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχουν δύο παιδιά. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργαστεί κατά την περίοδο 1988-89 σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου. Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, επίτιμου προέδρου της ΝΔ από το 1981 έως το 1990. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007, του 2009, του 2012, του 2015, του 2019. Το 1994 εξελέγη δήμαρχος Κηφισιάς. Το 2007 ορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Τον Φεβρουάριο του 2010 εξελέγη γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Το 2014 ορίστηκε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το 2019 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, θέση στην οποία επανεξελέγη μετά από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ολιγόλεπτη διακοπή ξεκίνσε η συνεδρίαση της Ολομέλειας για την εκλογή του Προεδρείου

Με μοναδικό αντικείμενο την εκλογή του προέδρου του Σώματος, συνεδριάζει αυτή την ώρα η νέα Βουλή.

Της συνεδρίασης  προεδρεύει ο προσωρινός Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και θα ανακοινώσει τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο, δεν είναι παραδεκτή.

Ο αρχηγός της ΝΔ και πρόεδρος του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στην Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για την θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. 

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, από την οποία αναμένεται να εκφωνήσει λόγο προς τους «300».

 Εκλογή προεδρείου Βουλής
Λίγη ώρα μετά, η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει εκ νέου, προκειμένου να εκλέξει τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς του Σώματος, σύμφωνα με τις προτάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.

Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 6) ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδρος, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι περισσότερες από τρεις, εκλέγεται ένας αντιπρόεδρος για κάθε επιπλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σημειώνεται ότι η εκλογή τους γίνεται με τις προβλεπόμενες από το άρθρο 67 του Συντάγματος προϋποθέσεις και πλειοψηφίες. Συγκεκριμένα, η Βουλή «δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, που όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών» δηλαδή, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 75 βουλευτές.

Περίπτωση μη εκλογής προτεινόμενου αντιπροέδρου καταγράφηκε στις 4/10/2015 όταν ο προτεινόμενος από τη Χρυσή Αυγή βουλευτής Ιωάννης Αϊβατίδης, δεν εκλέχθηκε διότι δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη, κατά το άρθρο 67 του Συντάγματος και το άρθρο 8 παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής, πλειοψηφία. Για το αξίωμα του Ε΄ αντιπροέδρου ο κ. Ιωάννης Αϊβατίδης είχε λάβει 59 ψήφους, 186 λευκά και 49 άκυρα.



Resource website link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο