Συντήρηση γραμμών αποχέτευσης

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΡΑΜΜΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Πολλοί άνθρωποι ρωτούν: “Πώς γίνετε η συντήρηση γραμμών αποχέτευσης;” Εάν χρειάζεστε βοήθεια με την συντήρηση καλέστε – Αποφράξεις Αντωνίου –.

Αρχικά θα ορίσουμε 3 κατηγορίες σωλήνων αποχέτευσης που μπορούν να αναγνωριστούν με ένα σύστημα κάμερας υψηλής ανάλυσης, γνωστό και ως βίντεο επιθεώρησης αγωγού. Αυτές είναι:

 • Στενές περιοχές (Sags ή Bellies)
 • Οικοδόμηση
 • Ρίζες δέντρων

Εν συνεχεία, θα δούμε 7 συμβουλές για το πώς να συντηρήσουμε μια γραμμή αποχέτευσης. Επίσης θα αναφερθούμε στις δευτερεύουσες γραμμές αποστράγγισης, που ρέουν και πως επηρεάζουν το περιβάλλον του κύριου αποχετευτικού συστήματος:

 1. Υπολείμματα στη γραμμή αποχέτευσης της κουζίνας
 2. Μη σωστή απόρριψη των τροφίμων
 3. Χρησιμοποιήστε χαρτί υγείας μονού φύλου
 4. Ξεπλύνετε το αποχετευτικό σύστημα
 5. Ρυθμίστε το καζανάκι σε υψηλή ένταση
 6. Τείνετε στις ρίζες σας
 7. Καθαρίστε με φυσικό τρόπο το σύστημα της αποχέτευσης

Οι πιο συνηθισμένες συνθήκες σωλήνων αποχέτευσης

 

Στενές περιοχές

Ανάλογα με τη σοβαρότητα, μια στενή περιοχή μπορεί να επιβραδύνει την κίνηση των υπολειμμάτων. Έτσι, ενδέχεται να σταματήσει η ροή του νερού μέσω ενός σωλήνα αποχέτευσης.

Όταν συγκεντρωθούν αρκετά υπολείμματα/στερεά σε μια στενή περιοχή, μπορεί να προκληθεί απόφραξη και τελικά ένα δυσάρεστο, άβολο και συχνά δαπανηρό πακέτο επισκευής. Ναι, μια αποχετευτική γραμμή μπορεί να έχει περισσότερες από μία στενές περιοχές.

Οι περισσότερες στενές περιοχές μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ευρέως ως

 • Σωστής λειτουργίας, χωρίς προβλήματα ή και ασήμαντα, αλλά χρίζουν της διατήρησης καλών συνηθειών
 • Σωστής λειτουργίας, δεν απαιτούν επισκευή αλλά χρίζουν περιστασιακής συντήρησης και τροποποίηση των συνηθειών μας
 • Επαρκούς λειτουργικότητας, οι οποίες δεν απαιτούν επισκευή, αλλά συνίσταται η τακτική συντήρηση τους και η τροποποίηση των συνηθειών μας
 • Κακής είτε ανεπαρκούς λειτουργίας, όπου  απαιτείτε η επισκευή τους με εκσκαφή για την εφαρμογή της κατάλληλης κλίσης. Κατόπιν προτείνετε εκ νέου σχέδιο για να διασφαλίσετε τη σωστή επισκευή και κλίση με την ολοκλήρωση.

Πουρί

Το πουρί, προκαλείται από ορισμένα απόβλητα τροφίμων που κολλάνε και στη συνέχεια σκληραίνουν μέσα στο τοίχωμα του σωλήνα. Πιο συχνά το συναντάμε στους σωλήνες από χυτοσίδηρο.

Πρόκειται για υλικό υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνης. Τα λίπη και έλαια είναι ο μεγαλύτερος ένοχος για την ανάπτυξη αυτής της κατάστασης. Όσο πιο υψηλή γίνεται η συσσώρευση, τόσο περισσότερο μειώνετε η διάμετρος του σωλήνα.

Ρίζες δένδρων

Οι ρίζες των δέντρων μπορούν να αναπτυχθούν μέσα στο σύστημα των γραμμών αποχέτευσης. Αυτό συμβαίνει συνήθως στην ένωση σωλήνων πηλού και σκυροδέματος, καθώς σε αυτά τα σημεία οι συνδέσεις δεν είναι συνήθως 100% σφραγισμένες, σε αντίθεση με τους σωλήνες PVC.

Οι ρίζες των δέντρων που βρίσκονται στο χυτοσίδηρο, αποτελούν μια πιθανή ένδειξη ότι ο σωλήνας μαλακώνει και σαπίζει.

Μόλις δημιουργηθούν οι ρίζες, θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και να πολλαπλασιάζονται με την πάροδο του χρόνου. Μέχρι να αυξηθεί ο ιστός των κλαδιών από τις ρίζες στο σημείο που οι ρίζες να καλύπτουν ολόκληρο τον σωλήνα, ο κίνδυνος δημιουργίας απόφραξης δεν είναι μεγάλος.

Δύο κοινές παρατηρήσεις στην περίπτωση των ριζών

 

Ας υποθέσουμε ότι ο σωλήνας είναι σπασμένος ή ότι ίσως διαρρέει και χρειάζεται επισκευή.Αυτές αποτελούν κοινές υποθέσεις ή αφηγήσεις δεν είναι απαραίτητα να είναι αληθινές. Καθώς οι ρίζες των δέντρων αναπτύσσονται αργά μεταξύ των συνδέσεων, αναπτύσσονται στη σύνδεση και λειτουργούν σαν φελλός χωρίς να προκαλείται διαρροή.

Ανάλογα με τη ποσότητα των υφιστάμενων ριζών, συνιστούμε συνήθως τον καθαρισμό του σωλήνα από μια αξιόπιστη εταιρεία καθαρισμού αποχετεύσεων, με λεπίδα 3 έως 4 ιντσών και στη συνέχεια επανέλεγχο για περαιτέρω αξιολόγηση της σοβαρότητας της κατάστασης, πριν την σύσταση άμεσης επισκευής.

Συμβουλές για το πώς να διατηρήσετε τη γραμμή αποχέτευσης

 

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να συντηρήσετε την αποχέτευση, τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο σας, εάν ή όταν βρεθούν μία ή περισσότερες από τις δυσλειτουργίες των σωλήνων που εξηγήθηκαν παραπάνω. Οι δευτερεύουσες γραμμές, δηλαδή, αποχετεύσεις κουζίνας, αποχετεύσεις δαπέδου κλπ, ρέουν και επηρεάζουν την κατάσταση και το σύστημα του αποχετευτικού δικτύου.

Περιορίστε τα υπολείμματα τροφών στο σιφόνι της κουζίνας

Αυτή η συμβουλή είναι απλώς μια καλή συνήθεια για όλες τις γραμμές αποστράγγισης της κουζίνας, είτε αντιμετωπίζετε προβλήματα είτε όχι. Τα περισσότερα απορρίμματα τροφίμων είναι βαρύτερα από άλλα απόβλητα που συνήθως προορίζονται για την αποχέτευση.

Αυτό έχει ως συνέπεια να μην ρέουν έξω ή μέσω της γραμμής τόσο εύκολα και μπορούν να δημιουργήσουν εμφράξεις. Μην πετάτε έλαια είτε και λίπη οποιουδήποτε τύπου στο σιφόνι.

Απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα απορρίμματα στα σκουπίδια. Μόνο ψίχουλα η μικρά σωματίδια είναι δύσκολο να προκαλέσουν βλάβη, αλλά και πάλι θα πρέπει καθ όλη την διάρκεια του πλυσίματος να ρέει άφθονο κρύο νερό.

Τρόφιμα που δεν πρέπει με τίποτα να αφήσετε να περάσουν στην αποχέτευση είναι τα ινώδη, όπως το σέλινο, ή οι φλούδες πατάτας, για να αναφέρουμε σημαδιακά.

Χρησιμοποιείστε εάν είναι δυνατόν δοχείο συλλογής  υπολειμμάτων. Εφόσον γεμίσει, αφήστε τα να στερεοποιηθούν και συνέχεια απορρίψτε τα στον κάδο.

Ακόμα πριν από την πλύση, σκουπίστε καλά τα διάφορα αντικείμενα, ώστε να είναι καθαρά από στερεά υπολείμματα.

Απορρίψτε σωστά τα μη τρόφιμα

 

Χρήσιμο για στενές περιοχές και μεγάλο αριθμό ριζών στο αποχετευτικό δίκτυο.

Μικρά αντικείμενα όπως οδοντικό νήμα, λαστιχάκια, γραβάτες, υπολείμματα τσιγάρων, μαλλιά, και τμήματα φυτών, για να αναφέρουμε μερικά, δεν πρέπει να ξεπλένονται σε τουαλέτες ή αποχετεύσεις.

Αυτά τα αντικείμενα δεν μπορούν να διασπαστούν αρκετά ώστε να απομακρυνθούν εντελώς μέσω του υδραυλικού συστήματος. Αυτά τα μη εύκαμπτα υλικά μπορούν να μπλοκάρουν στον σωλήνα, να ενωθούν με άλλα συντρίμμια και τελικά να προκαλέσουν απόφραξη.

Χρησιμοποιήστε χαρτί υγείας μιας στρώσης

 

Παρόλο που μπορεί να μην σας βολεύει, το χαρτί υγείας μιας στρώσης διαλύεται πολύ πιο γρήγορα από αυτά των περισσότερων στρώσεων. Τα μονόφυλλα διαλύονται πιο εύκολα και έτσι οι σωλήνες σας θα καθαρίζουν πιο γρήγορα.

Αλλάζοντας αυτή τη συνήθεια θα βοηθήσετε στη διατήρηση των σωληνώσεων του συστήματος χωρίς στενές περιοχές και θα μειώσετε τον κίνδυνο απόφραξης λόγω υφιστάμενων ριζών στη γραμμή.

Ξεπλύνετε το σύστημα της αποχέτευσης

Μία φορά το μήνα γεμίζετε όλες ή τις περισσότερες συσκευές συγκράτησης νερού στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένου του πλυντηρίου “που δεν περιέχει ρούχα ή απορρυπαντικό ρούχων”, μπανιέρες και νεροχύτες σε πλήρη χωρητικότητα με κρύο νερό.

Στην συνέχεια αποστραγγίστε αμέσως. Το νερό ταξιδεύει μέσα στο σύστημα με δύναμη και ορμή. Ενώ αυτά είναι στραγγιστικά πηγαίνετε και ξεπλύνετε όλες τις τουαλέτες όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτή η απλή, χωρίς κόστος λύση είναι χρήσιμη αλλά όχι μόνιμη λύση.

Ρίζες δέντρων

Ας το παραδεχτούμε, σε όλους μας αρέσει να έχουμε μεγάλα, όμορφα δέντρα στην αυλή μας για να προσφέρουν αισθητική αξία, συγκράτηση και σκιά.

Εάν οι ρίζες τείνουν να αναπτύσσονται προς την  αποχέτευση, φροντίστε να προσλάβετε έναν επαγγελματία, αξιόπιστο συντηρητή, για να καθαρίζει μηχανικά τις σωληνώσεις του συστήματος τουλάχιστον μία φορά το χρόνο με λεπίδα.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια, επικοινωνήστε με τις   Αποφράξεις  Αντωνίου.

Βεβαιωθείτε ότι θα σας καθαρίσει την γραμμή με το κατάλληλο μηχάνημα και ότι δεν θα προβεί σε ενέργειες ανακατασκευής. Εάν σχεδιάζετε ένα κήπο ή αντικαθιστάτε τα δέντρα στην αυλή σας, ίσως θελήσετε να εξετάσετε τι είδους δέντρα να φυτέψετε αλλά και σε πιο σημείο.

 

Διαβάστε περισσότερα για Αποφράξεις Αντωνίου:

Αφήστε ένα σχόλιο