Radio Rainbow for ever!... 

Η ιστορία του σταθμού μας!

Tο «Radio Rainbow» είναι ερασιτεχνικό" ραδιόφωνο, ένα είδος ραδιοφώνου, που ευδοκιμεί σε πολλές χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα! 

Ξεκινήσαμε το 1980 τις εκπομπές, έως το 1990 "πειρατικά" στα FM. Όλο αυτό το διάστημα είχαμε καθημερινή παρουσία στα FM με μεγάλη ακροαματικότητα και 24ωρες live εκπομπές τα Σαββατοκύριακα.

Ιδρυτής και ιδιοκτήτης του «Radio Rainbow» είναι ο Σταύρος Ιορδανίδης ή Σταύρος 414 (στα Fm οι ερασιτέχνες κάνανε εκπομπή με το μικρό τους όνομα και με ένα αριθμό και αυτό ήτανε το χαρακτηριστικό τους) ενώ συνεργάστηκαν με τον σταθμό πολλοί «ερασιτέχνες» όπως ο Κώστας 2001, ο Μηνάς Α550, Γιάννης Α55 και πολλοί άλλοι «ερασιτέχνες» της χρυσής δεκαετίας αυτής. Στο διαδίκτυο, συνεργαστήκαμε με τον Δημήτρη τον DJ835, παλιό ερασιτέχνη και λάτρη του ραδιοφώνου , τον Γιάννη τον Electron, την Άννα και τον Κώστα. Χαρακτηριστικό, είναι ότι το «Radio Rainbow» όταν βρισκόταν στον «αέρα» την δεκαετία του '80 ακουγόταν από 5 έως 10 διαφορετικές συχνότητες στα FM, αφού το περνούσαν αναμετάδοση, άλλοι «ερασιτεχνικοί σταθμοί.». Η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" μας είχε αναφέρει δύο φορές στην ειδική σελίδα για το ραδιόφωνο, για την μεγάλη ακροαματικότητα και μοναδικότητα των εκπομπών μας. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 1988 Δείτε τη στη γκαλερί σε μεγάλο μέγεθος
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 1988 Δείτε τη στη γκαλερί σε μεγάλο μέγεθος

Η αγάπη μας, για το ραδιόφωνο, δεν σταμάτησε ποτέ όμως.
Έτσι το 2005, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το διαδικτυακό ραδιόφωνο και να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε κοντά σας, με πολλή μουσική και πολλά νέα από την ιστοσελίδα μας. Στο διαδικτυακό "Radio Rainbow" συνεργαστήκαμε παλαιότερα μαζί με τον Γιάννη Electron, παλιό "ερασιτέχνη" - όπως λέμε παλιά καραβάνα- την Άννα, που όταν έκανε  εκπομπή, νόμιζες ότι θα καταπιεί το μικρόφωνο..., τον Κώστα που είναι φοβερός στις αφηγήσεις ραδιοφωνικών παραστάσεων - έργων - αφηγημάτων, αλλά και πολύ φανατικός με το ποδόσφαιρο (δεν τον έχουμε ακούσει ακόμα ευτυχώς, να κάνει τον Σωτηρακόπουλο σε περιγραφές...), τον Σίμο, και τέλος την ΜαριάνναStar, το αστέρι μας στην ποίηση... Πολλά περισσότερα, για το ιστορικό μας, μπορείτε να βρείτε στο φόρουμ μας...Η αγάπη μας, για το ραδιόφωνο, δεν σταμάτησε ποτέ όμως.

Τώρα εν έτει 2016 βρισκόμαστε στην 5η φάση της ζωής του Radio Rainbow. Kαι αυτό γιατί είναι η 5η φορά στην ζωή του ραδιοφώνου μας που ξανά ανανεωνόμαστε και βγαίνουμε και πάλι στον "αέρα" καθώς για 2 χρόνια περίπου είχαμε σταματήσει τις εκπομπές μας στον αέρα του διαδικτύου. Όλα αυτά τα χρόνια μας κάνουν ακόμα καλύτερους και πιο δημιουργικούς. Είναι και η 5η φορά που ανανεώνουμε εξ ολοκλήρου την ιστοσελίδα αλλά και το πρόγραμμά μας. Με παλιούς αλλά και νέους συντελεστές θα είμαστε κοντά σας ξανά.

Έτσι για μία ακόμα φορά στην ζωή μας σφραγίζουμε την αγάπη μας για το ραδιόφωνο. Ραδιόφωνο για εμάς δεν σημαίνει μόνο μουσική και τραγούδια. Ραδιόφωνο για εμάς είναι πάνω απ' όλα η ανθρώπινη επικοινωνία. Είναι ο πομπός στην κυριολεξία που εκπέμπει την αγάπη μας για εσάς τους δέκτες που μας ακούτε. Είναι ο πομπός που μερόνυχτα κατασκευάζαμε με προσωπικά μας έξοδα πάντα όταν βγαίναμε στον αέρα των FM. Είναι όλη η ιεροτελεστία μέχρι να μας ακούσετε στα αυτιά σας και είναι ιεροτελεστία γιατί βάζουμε με αγάπη και μεράκι τον πομπό, την εκπομπή μας, την μουσική μας, τα τραγούδια μας αλλά πάντα πάνω απ' όλα την ανθρώπινη επικοινωνία μας.

Σας ευχαριστούμε λοιπόν που και σ' αυτή την νέα μας εκπομπή θα είστε κοντά μας.

Καλή σας ακρόαση.


ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΑΣ 

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ FM TOY RADIORAINBOW TΟ 1985

ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ή ΣΤΑΥΡΟΣ414

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ - ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΑΣ RADIO RAINBOW !


Site του Μήνα: 

RadioRainbow.gr από το MusicHeaven.gr 23/6/2006

Το «Ουράνιο Τόξο» ξεκίνησε το 1980 τις εκπομπές του, ως ερασιτεχνικό ραδιόφωνο. Μετά από 25 χρόνια παρουσίας στα FM της Αθήνας, ο ιδρυτής του, o Stavros Jordan αποφάσισε να αλλάξει συχνότητα εκπομπής και να μπει στα κανάλια του διαδικτύου, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα εύχρηστη, συχνά ενημερωμένη και καλαίσθητη ιστοσελίδα (αν έλειπε και αυτή η κινεζούλα στο λογότυπο θα έπαιρνε 10 με τόνο)... 

Όπως λέει και ο ίδιος:

Το «Ουράνιο Τόξο» ξεκίνησε, λοιπόν, το 1980 τις εκπομπές του, ως ερασιτεχνικό ραδιόφωνο, έως το 1990, που σταμάτησε τις εκπομπές. Όλο αυτό το διάστημα είχε καθημερινή παρουσία στα FM με μεγάλη ακροαματικότητα και 24ωρες live εκπομπές τα Σαββατοκύριακα.
Ιδρυτής - ιδιοκτήτης του «Radio Rainbow» είναι ο Stavros Jordan/Ιορδανίδης ενώ συνεργάστηκαν με τον σταθμό πολλοί «ερασιτέχνες» όπως ο Κώστας 2001, ο Μηνάς Α550, Γιάννης Α55 και πολλοί άλλοι «ερασιτέχνες» της χρυσής δεκαετίας αυτής. Το νέο και ανανεωμένο RadioRainbow βασίστηκε και στην άψογη συνεργασία του Δημήτρη DJ835. Ο Δημήτρης DJ835 γνωστός ερασιτέχνης από την δεκαετία του '80, είχε τον SOUNDFM ο οποίος και συγχωνεύτηκε μόνο στο διαδίκτυο με τον RadioRainbow σήμερα. Ετσι ο σταθμός συνεχίζει πιο δυναμικά την πορεία του ως webradio.
Στην ιστοσελίδα του σταθμού (https://www.radiorainbow.gr) τα παιδιά του RadioRainbow δημοσιεύουν και ένα ποίημα, μιας πολύ καλής ακροάτριας, που το έγραψε τότε περίπου σε ηλικία 15 ετών...

Aφιερωμένο στο "Ουράνιο Τόξο"

Οκτώ η ώρα σα πλησιάζει
το σπίτι μας με μιας σωπάζει.
Ξάφνου στους 108
Ο δέκτης μας με μιας φωτιά αρπάζει.
Η εκπομπή λίγο τρελλή
Μα ποιον να τον πειράζει
Ο 4.14 το κέφι
θα μας φτιάξει!
Από το κέντρο πόλεως
το κέντρο της Αθήνας
δύο φωνούλες πάλλονται
κι εννιά έχει ο μήνας.
Αν είσαι λίγο σκεπτικός,
αν είσαι λυπημένος,
αν είσαι από τον έρωτα
λιγάκι χτυπημένος
κι αν μια βροχή
μες στην καρδιά σου έφερε το μένος
υπομονή έχε φίλε μου
να το χεις σαν αβάντα
το ουράνιο τόξο την ψυχή
θα χρωματίζει πάντα!
Για μια αφιέρωση μικρή,
για απάντηση στο γκάλοπ,
για μουσική προτίμηση,
τηλέφωνο θα πάρω.
Και για να πιάσω την γραμμή
πολύ θα προσπαθήσω
μα ως το φινάλε θα το δεις
ποτέ δεν θα μπουχτίσω.
Αν είσαι φίλη τυχερή
ώστε γραμμή να πιάσεις
την τύχη σου να προκαλείς
ποτέ να μη διστάσεις.
Το «ναι» γλυκά θα σου το πεί
του Κώστα η φωνούλα
που στο τηλέφωνο απαντά,
με σκέρτσο και χαρούλα!
Αν όμως στον «αέρα» εσύ
δεν θέλεις να μιλήσεις,
μην το φαβάσαι φίλε μου
δε θα δεινοπαθήσεις.
Στο άψε-σβήσε η Γιάννα μας
τα λόγια σου θα γράψει,
σ' ένα χαρτί που έπειτα
μπορεί και να το κάψει.
Τον 2001.5 ποτέ δεν τον ξεχνάμε
και μια φορά το τρίμηνο
κι αυτόν τον απαντάμε.
Πάλι με πίκρα θα μας πεί
για το φανταριλίκι
για το χαμένο το νησί
και για το αραλίκι.
Σκέψου καλά αυτό λοιπόν
αν είσαι κουρασμένος
αν στη ζωή είσαι άτυχος
ή είσαι πικραμένος
και στους 108
αμέσως συντονίσου
και στους μοντέρνους του ρυθμούς
αν θέλεις κοπανήσου!
Ο Σταύρος θα ευχαριστηθεί
να επικοινωνήσεις
έστω και μόνο πως ακούς
αν θες να του μηνύσεις..
Θα νοιώσεις κάποια διαφορά
αν λίγο τον ακούσεις
και όταν το «τέλος» θα σου πεί
θα θες να αντικρούσεις.
Είχες ξεχάσει για τα καλά
μαθήματα, εξετάσεις
απλήρωτα γραμμάτια
τις μαύρες παρατάσεις.
το ενοίκιο το τηλέφωνο
το φως και το νερό σου
για μια στιγμή το έζησες
κι εσύ το όνειρό σου!
Αύριο πάλι ξαφνικά
ο δέκτης θα οργιάσει
και στους 108
θα πάει να πλαγιάσει
Αύριο θα βάλουμε χρώματα
πάλι μες στη ψυχή μας
ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ μοναχά
θα είναι η ιαχή μας!
Αφιερωμένο στο «Ουράνιο Τόξο» από την Ξένια
Αθήνα 1987

ΠΗΓΗ : https://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=902

Στο top 10 web radios από τη εφημερίδα LIFO στις 21/2/2008!

 Η γνωστή free press εφημερίδα LIFO στις 21/2/2008 μας είχε κατατάξει στο τοπ 10 των web radios της Αθήνας ! Την ευχαριστούμε πολύ !

TOP 10 WEB RADIOS !

Vinyl Microstore www.vinymicrostore.gr Στο πατάρι του ομώνυμου δισκοπωλείου στη Διδότου. «Εναλλακτικά», ανεξάρτητα, πειραματικά. Με φανατικούς ακροατές.

Rock Machine www.rockmachine.gr Αυτό που δηλώνει το όνομά του. Ροκ μέχρι τελικής πτώσης. 

Mind Radio www.mindradio.gr Διαδραστικό web radio με τη δυνατότητα να κάνει ο κάθε ακροατής τη δική του εκπομπή. 

Moody Radio www.moodyradio.gr Κυρίως jazz, αλλά και soul, blues, world music. 

Low Bap www.blasphemy.gr Από το Πέραμα, χιπ χοπ από την παρέα των Active Member. Καθημερινά, 6-12 το βράδυ. 

Radio Art www.radioart.gr Τζαζ, «ποιοτικά» ελληνικά, έθνικ, κλασική μουσική. 

Radio Art www.radiop.gr Το web radio του υπουργείου Πολιτισμού. 

Radio Rainbow www.radiorainbow.gr Λαϊκή μουσική, κυρίως λαϊκά. 

Music Heaven www.musicheaven.gr Portal με δυνατότητα επιλογής αρκετών σταθμών. Κυρίως ροκ, αλλά και ελληνικά. 

Radio Blackman www.blackman.gr Cult. Βαριά λαϊκά, echo και αφιερώσεις. 

Μ.Η. Πηγή: www.lifo.gr 

Δείτε το : https://www.lifo.gr/mag/features/470

Μια ιστορία για το ραδιόφωνο απ' το παρόν και το μέλλον

Σύνταξη: Μιχάλης Γουδής/ ΤΕΥΧΟΣ 16 - ΜΑΡΤΙΟΣ 2008

Πόσοι από μας έχουμε συνειδητοποιήσει, ότι πλέον ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο; Πόσοι από μας έχουμε δεχτεί την τεχνολογική πραγματικότητα και την εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας; Μήπως, τελικά, προσαρμοζόμαστε στις τεχνολογικές εξελίξεις χωρίς να το καταλαβαίνουμε;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν όλοι οι τρόποι επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε, π.χ. οι τηλεφωνικές κλήσεις ή ακόμα και οι αερομεταφορές, στηρίζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες ελέγχου, τότε η απάντηση είναι μάλλον ναι!

Εξειδικεύοντας τη συζήτηση στο ραδιόφωνο, αξίζει να ασχοληθούμε με την εξέλιξη του Digital Audio Broadcasting (DAB), αλλά και τη χρησιμότητα του στη σύγχρονη κοινωνία. Μία άλλη σημαντική και σαφώς σε ευρύτερο κοινό γνωστή εξέλιξη είναι το διαδικτυακό ραδιόφωνο. Η έρευνα του ε.ΜΜΕ.ίς σας παρέχει τις βασικές πληροφορίες για τις νέες μορφές του πιο αγαπημένου ίσως ΜΜΕ, του ραδιοφώνου.

Τι εστί τεχνολογία DAB;

Αναγνωρίζουμε, ότι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της τεχνολογίας είναι η εξέλιξη. Έτσι, και η τεχνολογία DAB αποτελεί συνέχεια των συχνοτήτων ΑΜ (1920) και FM (1940). Αυτό σημαίνει ότι σταματάμε να «ακούμε» όπως άκουγαν αναλογικά οι φίλοι του ραδιοφώνου της δεκαετίας του 1960 και 1970, καθώς με το DAB τα πράγματα αλλάζουν και ο ήχος μπαίνει σε ψηφιακό αυλάκι.

Συγκεκριμένα, το Digital Audio Broadcasting είναι μια πλατφόρμα επίγειας μετάδοσης και λήψης ψηφιακού ήχου και άλλων πληροφοριών, όπως κινούμενης εικόνας, κειμένου και γραφικών. Ο ακροατής - λήπτης, για να λάβει το εκπεμπόμενο ηχητικό σήμα και τις πληροφορίες, χρησιμοποιεί δέκτες DAB, που είτε ενσωματώνονται σε ράδιο/CD αυτοκινήτου είτε σε επιτραπέζιες αλλά και φορητές συσκευές τύπου walkman. Φυσικά, όπως αρμόζει σε κάθε νέα τεχνολογία και, εν προκειμένω, ψηφιακή, η ποιότητα του ήχου είναι υψηλή και αγγίζει τα επίπεδα της ποιότητας που έχουμε ακούγοντας ένα δίσκο CD.

Με λίγα λόγια, το DAB επιλέγει συνεχώς την καλύτερη δυνατή «διαδρομή», ώστε να φτάσει το σήμα στο δέκτη. Το σήμα DAB είτε το λαμβάνουμε είτε όχι. Δεν υπάρχουν παράσιτα, διακοπές ή στερεοφωνική και μονοφωνική λήψη. Ο ήχος είναι συμπιεσμένος κατά το πρότυπο MPEG1 Audio Layer II, ενώ το bitrate (ρυθμός μετάδοσης) των αρχείων του DAB μπορεί να ξεκινήσει από τα 128kbps και να αγγίξει ακόμα και τα 320kbps.

Βέβαια, για να είναι σε θέση ο ακροατής να απολαύσει την ποιότητα της απόδοσης του ψηφιακού ραδιοφώνου θα πρέπει προηγουμένως να αγοράσει δέκτες DAB, έτσι ώστε να τους χρησιμοποιήσει όπου βρίσκεται (στο σπίτι, το αυτοκίνητο, το τρένο ή το γραφείο). Γεγονός το οποίο θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις των κατασκευαστών ηλεκτρονικών αναλώσιμων και δεκτών, σε ολόκληρο τον κόσμο. Αξίζει να αναφερθεί, ότι το κόστος ενός οικιακού δέκτη DAB ξεκινάει από 100€ περίπου και μπορεί να φτάσει έως και τα 1.500€, τη στιγμή που το κόστος ενός αναλογικού ραδιοφώνου ξεκινά από τα 10€!

Πλεονεκτήματα

Η τεχνολογία DAB δε λειτουργεί σήμερα μόνο ως μέσο μετάδοσης της ψηφιακής ραδιοφωνίας, πολύ περισσότερο αποτελεί ένα σύστημα ευέλικτης μετάδοσης δεδομένων με ρυθμό 1,7 Mbit/sec (1,7 εκατομμύρια bit ανά δευτερόλεπτο). Αυτός ο ρυθμός μετάδοσης επιτρέπει όχι μόνο την εκπομπή ραδιοφωνικών προγραμμάτων, αλλά ταυτόχρονα τη μετάδοση κειμένων, εικόνων και δεδομένων.

Πρακτικά, αυτό για τον καταναλωτή σημαίνει ότι στο δελτίο καιρού μπορεί να δει παράλληλα τη σχετική εικόνα με τις καιρικές συνθήκες, ενώ στη μετάδοση πληροφοριών για την οδική κυκλοφορία μπορεί να μελετήσει έναν χάρτη με ενδείξεις για το μποτιλιάρισμα. Επίσης, είναι δυνατή η μετάδοση κινούμενων εικόνων σε μορφή MPEG και η λήψη τους στο αυτοκίνητο χωρίς διαταραχές.

Μεταξύ άλλων, η τεχνολογία DAB επιτρέπει την αποστολή Fax σε έναν ή περισσότερους παραλήπτες, διαδικασία που εκτελείται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Αρκεί ο χρήστης, από την πλευρά του, να έχει ένα PC με κάρτα DAB και ένα πρόγραμμα αποστολής Fax.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μπουκέτα υπηρεσιών που υποστηρίζει το DAB. Με τον όρο μπουκέτο εννοούμε πως γίνεται εφικτή η παροχή θεματικών υπηρεσιών όπως News, Sport, Jazz, Rock και Dance. Μπορούν, δηλαδή, να δημιουργηθούν προγράμματα που θα αφορούν, για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής, όπως Rock, που θα «παίζουν» 24 ώρες το εικοσιτετράωρο αυτό το είδος.

Διαδικτυακό ραδιόφωνο

Το διαδικτυακό ραδιόφωνο (ή και e-Radio) είναι μία αναμεταδιδόμενη υπηρεσία που διαβιβάζεται μέσω του Διαδικτύου. Ξεκίνησε το 1993 στην Αμερική. Πρόκειται για ένα μέσο ροής (stream medium), το οποίο προσφέρει στους ακροατές μία συνεχή ροή ήχου, πάνω στην οποία δεν έχουν έλεγχο όπως και στα κλασικά μεταδιδόμενα ραδιόφωνα. Δεν περιλαμβάνει το κατέβασμα αρχείων αλλά ούτε και την υπηρεσία παροχής φακέλων «κατ' απαίτηση». Οι περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί στο Διαδίκτυο σχετίζονται με έναν ανταποκρινόμενο παραδοσιακό ραδιοφωνικό σταθμό ή δίκτυο σταθμών. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που εκπέμπουν μόνο μέσω Διαδικτύου είναι συνήθως ελεύθεροι από τέτοιου είδους συνδέσεις. Οι σταθμοί αυτοί είναι συνήθως προσβάσιμοι από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου (π.χ. άτομα από Αμερική και Αυστραλία μπορούν να ακούν ένα ελληνικό διαδικτυακό ραδιόφωνο). Αυτό, όπως είναι αναμενόμενο, το καθιστά μια δημοφιλή υπηρεσία για τους μετανάστες αλλά και για ακροατές των οποίων τα ενδιαφέροντα δεν ικανοποιούνται πια από τα κλασικά ραδιόφωνα.

Το παραδοσιακό ραδιόφωνο έχει χάσει τη δυναμική του λόγω της άκρατης εμπορευματοποίησης με τις άπειρες διαφημίσεις, τις λίστες τραγουδιών που είναι παντού οι ίδιες καθώς και τις ανούσιες κουβεντούλες των παραγωγών που υποβαθμίζουν τη συμβολή των ραδιοφωνικών σταθμών ως μέσων επικοινωνίας. Η ολοένα και αυξανόμενη επιθυμία για κάτι ιδιαίτερο, ανυπότακτο και ανεξάρτητο μοιάζει να μπορεί να εκπληρωθεί με το διαδικτυακό ραδιόφωνο.

Έσοδα και πνευματικά δικαιώματα

Οι περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί μεταδίδουν τις ίδιες διαφημίσεις. Το κόστος της πληρωμής των πνευματικών δικαιωμάτων και της μετάδοσης καλύπτεται από την πληρωμή του διαφημιζόμενου στο σταθμό. Όσοι δεν έχουν διαφημίσεις, όπως το διαδικτυακό ραδιόφωνο του BBC, απλώς μεταδίδουν τη ροή του προγράμματος. Το BBC συγκεκριμένα χρηματοδοτείται από μία Τηλεοπτική άδεια (Television license) η οποία πληρώνεται από τους Άγγλους τηλεθεατές. Τώρα ψάχνει για μεθόδους χρέωσης του περιεχομένου του στους διεθνείς χρήστες μέσω του BBC Worldwide. Άλλοι σταθμοί χρεώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό ανά μήνα ή ανά εκπομπή.

Το ολοένα και περισσότερο αναπτυσσόμενο διαδικτυακό ραδιόφωνο έχει αναμφισβήτητα υπέρ του την εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά εναντίον του την προσπάθεια τοποθέτησής του μέσα σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας. Στην Αμερική, από το 1998 έως και το 2005 οι εισφορές που έπρεπε να καταβάλλουν τα διαδικτυακά ραδιόφωνα για τα πνευματικά δικαιώματα είχε παραμείνει σταθερή. Μέχρι το 2007, όμως, είχε ολοκληρωθεί μία διαδικασία δύο χρόνων, με πλήθος μαρτύρων αλλά και εγγράφων από πολλά μέρη, όπως μεγάλους αλλά και μικρούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, κολεγιακούς σταθμούς και τον SoundExchange*. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί κατά πολύ το συνολικό ποσό εισφορών. Ενώ αρχικά το ποσοστό ήταν 0,000768$ ανά τραγούδι, τώρα αναμένεται να φτάσει έως και 0,0019$ μέχρι το 2010, κάτι το οποίο θα υποβαθμίσει τα επιχειρηματικά μοντέλα πολλών διαδικτυακών ραδιοφώνων. Με τα νέα δεδομένα, οι ετήσιες εισφορές από όλους τους ιδιοκτήτες των σταθμών θα είναι 2,3 δις δολάρια μέχρι το 2008. Το ποσό αυτό είναι περισσότερο από τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό των παραδοσιακών ραδιοφωνικών σταθμών.

Ελλάδα και διαδικτυακό ραδιόφωνο

Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 300 σταθμοί που εκπέμπουν αποκλειστικά από το Διαδίκτυο. Οι σταθμοί αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν μουσική (κάθε είδους), διαφημίσεις ή όχι και επίσης να μεταδίδουν ζωντανό πρόγραμμα ή τις διαδεδομένες playlists.

Ενδεικτικά, μερικά από τα ραδιόφωνα που εκπέμπουν αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου το πρόγραμμά τους είναι το VMradio (www.vmradio.gr), το Radiophone (www.radiophone.com), το Planet Works (https://www.planetworks.fm/home.php), το RadioRainbow (https://www.radiorainbow.gr) και το Global Radio Greece (https://www.globalradio.gr).

Το διαδικτυακό ραδιόφωνο έχει όντως τη δυνατότητα να προβάλλει τη δυναμική της μουσικής, απαλλαγμένο από διαφημιστικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο αυτό είναι βέβαια δυνατόν. Το Διαδίκτυο έτσι, για άλλη μια φορά, συμβάλει στην ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών, όσο μπορεί να παραμένει ένας σχετικά παρθένος ακόμη χώρος...

* Μη κερδοσκοπική, εκτελεστική οργάνωση δικαιωμάτων που συλλέγει πληρωμές για πνευματικά δικαιώματα για λογαριασμό όσων κατέχουν τα κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα των ηχογραφήσεων καθώς και των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, για μη διαδραστικές ψηφιακές μεταδόσεις, όπως είναι ο δορυφόρος και το διαδικτυακό ραδιόφωνο.

Έρευνα: Βάσω Ζιώγα, Brunilda Llana, Ελισάβετ Σεργιάδου

Επιμέλεια: Μιχάλης Γουδής

ΠΗΓΗ : https://pacific.jour.auth.gr/emmeis/?p=1067

Ανάπτυξη Δικτυακής Πύλης Ζωντανής Μετάδοσης Οπτικοακουστικών Δεδομένων 


2.3.3 Διαδικτυακό Ραδιόφωνο στην Ελλάδα 

Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 300 σταθμοί που εκπέμπουν αποκλειστικά από το Διαδίκτυο. Ενδεικτικά, μερικοί από τους σταθμούς που εκπέμπουν αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου το πρόγραμμά τους είναι: 

• το VMradio (www.vmradio.gr) 

• το Radiophone (www.radiophone.com) 

• το Planet Works (https://www.planetworks.fm/home.php) 

• το RadioRainbow (https://www.radiorainbow.gr) 

• και το Global Radio Greece (https://www.globalradio.gr)

ΠΗΓΗ :  https://nefeli.lib.teicrete.gr/browse/sefe/mta/2013/SfyriKalliopi/attached-document-1390555236-458752-3784/SfyriKalliopi2013.pdf

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2013 (ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ)

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ(PROMOTION)


Β Ι Β Λ Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Α/Π Η Γ Ε Σ : Αναδημοσίευση από Εφημερίδα «EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», Internet:https://www.Radio Rainbow.gr Ελληνικό Ερασιτεχνικό Ραδιόφωνο. Ρέθυμνο Απρίλιος 2007 ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ : https://docplayer.gr/8616793-Proothisi-kallitehnon-stin-elliniki-diskografia-promotion.html<br>

NASA Fundamental Aeronautics Student Competition  

Εκτός από το διαδικτυακό ραδιόφωνό μας ειλικρινά χαιρόμαστε να βλέπουμε ότι τα χρήσιμα άρθρα και ειδήσεις που δημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα μας, βοηθούν πολλούς φοιτητές στις πτυχιακές τους εργασίες!

28) Experimental flight with bio-fuel realised by Virgin" Available at:https://www.radiorainbow.gr/forum/showthread.php?t=3797 Accessed 25 February 2008 29) Photosynthesis and biofuels ,Available

ΔΕΙΤΕ ΤΟ : https://www.aeronautics.nasa.gov/pdf/team_kareas.pdf   ΙΟΥΝΙΟΣ 2015

Ραδιόφωνο στο Internet 

Γράφει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" 22/12/2007


Οσοι απηύδησαν από την κατάσταση στα παραδοσιακά ερτζιανά το ρίχνουν στο internet. Ακροατές κυρίως αλλά και παραγωγοί. Ετσι, οι ραδιοσταθμοί στο διαδίκτυο αποτελούν την καινούρια μόδα, ειδικά τώρα που κυριαρχούν οι γρήγορες συνδέσεις. Ακόμα η κατάσταση βέβαια βρίσκεται στα σπάργανα, αλλά δείχνει να εξελίσσεται ραγδαίως. Οσο δε, σιγά-σιγά, βγαίνουν στην αγορά οι συσκευές ραδιοφώνου που «πιάνουν» κατευθείαν σταθμούς από το internet, καταλαβαίνετε τι πρόκειται να επακολουθήσει. 


«Moody Radio» www.moodyradio.gr 

Δημιούργημα του Κώστα Γεωργίου (που «έφυγε» ξαφνικά τον Αύγουστο), βαδίζει στα χνάρια του ένδοξου «Jazz FM» χωρίς ευτυχώς να περιορίζεται μόνο στην τζαζ. Παίζει σόουλ, μπλουζ και world music. Καθημερινό πρόγραμμα με εκπομπές που ξεκινούν στις 9 το πρωί και φτάνουν μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα - μεταξύ άλλων ακούγονται οι Λεωνίδας Αντωνόπουλος, Θανάσης Μήνας, Ζακ Σαμουήλ, Ελένη Μαθιουδάκη. Εσχάτως απέκτησε και δικτυακό «αδελφάκι», το Moody Classic» με κλασική μουσική. 


«Vinyl Microstore» www.vinylmicrostore.gr 

Το εναλλακτικό ραδιόφωνο της πόλης. Εκπέμπει μέσα από το χώρο του ομώνυμου alternative δισκοπωλείου των Εξαρχείων και παίζει τραγούδια που δεν πρόκειται να ακούσετε σε κανέναν άλλον Ρ/Σ στην Ελλάδα. Εκπομπές από το μεσημέρι μέχρι και το απόγευμα (Δασκαλόπουλος, Ζήλος αλλά και ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες) που μεταδίδονται αργότερα και σε επανάληψη. 


«Rock Machine» www.rockmachine.gr 

Αλέξανδρος Ριχάρδος. Ο ιδιοκτήτης (από τους παραδοσιακούς ροκ παραγωγούς) δίνει και το στίγμα του. Led Zeppelin, Metallica. Και άλλα παρεμφερή. Οι εκπομπές Γιάννης Δόλας, Τάσος Καρατζής κ.α.) συνεχίζουν μέχρι και τα μεσάνυχτα. Στη συνέχεια παίζει αποκλειστικά μπαλάντες. 


«Radio ART» www.radioart.gr 

Art σημαίνει τέχνη και όπως τονίζει στο προφίλ του, «τα τραγούδια διαλέγονται με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια». Τζαζ, έθνικ, κλασική αλλά και ελληνικά (το προηγούμενο δίμηνο παρουσίασε αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη). Ο παλιός ραδιοερασιτέχνης Λάμπρος Μητρόπουλος είναι ο υπεύθυνος και συμμετέχουν οι Χρήστος Δεμερτζής, Χρήστος Μαρίνος κ.α. 


«Ράδιο π» www.radiop.gr 

Το δικτυακό ραδιόφωνο του Υπουργείου Πολιτισμού. Εξυπακούεται πως παίζει καλή μουσική, ελληνική και ξένη (έχει «δανειστεί» τη μουσική τράπεζα του «Kosmos 93,6») με αφιερώματα σε Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαρία Κάλλας κ.α. 


«Low Bap» www.blasphemy.gr 

Χιπ χοπ από την κολεκτίβα των Active Member. Εδρα του σταθμού το Πέραμα και παρουσιάζει κυρίως (ή μήπως αποκλειστικά;) τις κυκλοφορίες της δικής τους δισκογραφικής εταιρείας. Οι εκπομπές του περιορίζονται από τις 6 το απόγευμα μέχρι και τις 12 το βράδυ. Αν σας αρέσει η μουσική των Active και των συνοδοιπόρων τους, συντονιστείτε. 


«Ράδιο Rainbow» www.radiorainbow.gr 

Για να το πούμε με απλά λόγια:Ενας δικτυακός Derti (με λαϊκά κ.α.) Οσοι πιστοί προσέλθετε. 


«Music Heaven» www.musicheaven.gr 

Λειτουργεί και σαν portal (μέσω της σελίδας του έχετε τη δυνατότητα να συνδεθείτε με πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς) αλλά διαθέτει και ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Ροκ μουσική ως επί το πλείστον, αλλά και ελληνικά τραγούδια. Σας προσφέρει τη δυνατότητα να κάνετε κι εσείς εκπομπή ακολουθώντας μερικά απλά (;) ηλεκτρονικά βήματα. "

ΠΗΓΗ : Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 22/12/2007

Το Ελληνικό Ερασιτεχνικό Ραδιόφωνο!