Maskne στην εποχή του Κορωνοϊού. Η Κατερίνα-Πετσίνη Βουτσινά μας εξηγεί τι είναι και πως να το αποφύγουμε

Η πλειοψηφία των ανθρώπων αισθάνεται δυσκολία ή και ενόχληση τις περισσότερες φορές με την χρήση της μάσκας, γεγονός το οποίο είναι απολύτως λογικό και δεκτό. Φορώντας τη μάσκα σας, προστατεύετε τόσο τον εαυτό σας όσο και τους άλλους, δείχνοντας τον απαιτούμενο σεβασμό προς την διατήρηση της δημόσιας υγείας. Όμως, το απαραίτητο αυτό βήμα ασφάλειας, δημιουργεί ένα νέο ζήτημα στο δέρμα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως “Μaskne”(Mask+Pimples = ακμή & ερυθρότητα που προκαλείται λόγω της συνεχούς χρήσης της μάσκας).

Πώς δημιουργείται το «φαινόμενο» Μaskne

Οι μάσκες μπορούν να οδηγήσουν σε εξάρσεις ακμής για δύο βασικούς λόγους. Άμεσο λόγο αποτελεί η τριβή, που προάγει τη φλεγμονή και οδηγεί στα ξεσπάσματα. Έμμεσος λόγος είναι η υγρασία, που επιτρέπει την υπερανάπτυξη μικροοργανισμών στο δέρμα.Επιπροσθέτως, αυτό το θερμό-υγρό περιβάλλον δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ταχύτερη ανάπτυξη των τριχών στις καλυπτόμενες από την μάσκα περιοχές. Αναφορικά στους άνδρες που διατηρούν γένια ή μουστάκι, οι συνθήκες αυτές ενισχύονται λόγω της πυκνής τριχοφυΐας.

Μέτρα αντιμετώπισης για να διατηρήσετε το δέρμα σας καθαρό ή να το επαναφέρετε σε υγιή κατάσταση, αν έχει ταλαιπωρηθεί, με επίσκεψη στο Ινστιτούτο.

 • Βαθύς καθαρισμός συνδυαστικά με εξατομικευμένη θεραπεία ενυδάτωσης και αντιοξείδωσης. Δεδομένου ότι κάθε δέρμα είναι μοναδικό, συνίσταται εξατομικευμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση κάθε είδους δερματικής βλάβης, συμπεριλαμβανομένης και της ακμής.Η συχνότητα ορίζεται βάση της κατάστασης του δέρματος, της προσωπικής φροντίδας, των διατροφικών συνηθειών και τέλος της επιλογής  των προϊόντων περιποίησης. Ιδιαιτέρως στα ακνεϊκά δέρματα , ο βαθύς καθαρισμός επιβάλλεται κάθε 1,5 -2 μήνες μέχρι την οριστική επαναφορά του δέρματος. Ο συνδυασμός εξατομικευμένης θεραπείας, στόχο έχει την καλή και σωστή ενυδάτωση και αντιοξείδωση του δέρματος. Το δέρμα αναπνέει και αυξάνει την άμυνά τους απέναντι σε κάθε παράγοντα που το διαταράσσει την ισορροπία του.
 • &#13

 • Θεραπεία υψίσυχνων ρευμάτων, θεραπεία με Vitalaser-ColdLaser, μάσκες αργίλου και προϊόντα με θαλάσσια εκχυλίσματα , βοηθούν την ταχύτερη εξισορρόπηση και αποκατάσταση των βλαβών της επιδερμίδας.
 • &#13

 Στην περίπτωση που οι δερματικές βλάβες σας δεν βελτιώνονται, μια επίσκεψη στον δερματολόγο είναι απαραίτητη.

Για την αποτροπή ανάπτυξης δερματικών προβλημάτων κάτω από τη μάσκα, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω  συμβουλές:

 •  Καθημερινός καθαρισμός προσώπου
 • &#13

Το μακιγιάζ, η περίσσεια σμήγματος, ο ιδρώτας, τα νεκρά κύτταρα και φυσικά τα κατάλοιπα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πρέπει να απομακρύνονται κάθε βράδυ από το δέρμα. Η απομάκρυνση πρέπει να γίνεται με ήπια επαγγελματικά προϊόντα καθαρισμού που δεν περιέχουν άρωμα. 

 • Ενυδατική/Καταπραϋντική κρέμα προσώπου
 • &#13

Ακολούθως εφαρμόζετε κατάλληλη ενυδατική κρέμα, σχεδιασμένη για την δική σας ανάγκη δέρματος, η οποία προσθέτει ένα προστατευτικό στρώμα μειώνοντας την ξηρότητα και αποτρέποντας δερματικά προβλήματα. Η ενυδατική κρέμα μπορεί να αποτρέψει τα προβλήματα, ειδικά εάν έχετε ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα. Μην ξεχνάτε να προστατεύετε τα χείλη σας εφαρμόζοντας την ενυδατική σας κρέμα ή ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα για την ιδιαίτερη αυτή περιοχή. Το ξηρό δέρμα και τα σκασμένα χείλη είναι κοινά δερματικά προβλήματα που εμφανίζονται με την χρήση μάσκας προσώπου.

 • Πείτε “αντίο” στο βαρύ μακιγιάζ
 • &#13

Παραλείψτε το βαρύ μακιγιάζ όταν φοράτε μάσκα. Κάτω από μια μάσκα, το δέρμα δεν αναπνέει και σε συνδυασμό με το μακιγιάζ είναι πιθανότερο να προκληθεί φράξιμο των πόρων και δημιουργία διάφορων δερματικών εξάρσεων.

 • Αποφύγετε προϊόντα που ερεθίζουν το δέρμα
 • &#13

Την ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε η χρήση της μάσκας, ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να ευαισθητοποιήσει το δέρμα.Για να μειώσετε τα δερματικά προβλήματα, αποφύγετε ή ελαττώστε την χρήση προϊόντων περιποίησης που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα σας, όπως ισχυρά χημικά peelings, after shave, απολεπιστικά προϊόντα (προϊόντα με AHA/BHA) ή ρετινοειδή. Οι απαιτούμενες αλλαγές σε  προϊόντα περιποίησης, θέλουν ειδικό σχεδιασμό, ο οποίος γίνεται από έμπειρο αισθητικό-κοσμητολόγο, καθώς γνωρίζει το δέρμα σας και τις ανάγκες του.

 • Φορέστε τη σωστή μάσκα
 • &#13

Για την μείωση των δερματικών  προβλημάτων, αναζητήστε μάσκες που προσφέρουν τα εξής:

 1. Σωστή κάλυψη, αλλά άνετη εφαρμογή.Εάν αισθάνεστε την μάσκα πολύ σφιχτή, αυξάνεται η πιθανότητα ερεθισμού της επιδερμίδας. Αντιθέτως μια πολύ χαλαρή μάσκα, έχει σαν αποτέλεσμα να την αγγίζετε περισσότερες φορές, αυξάνοντας εν τέλει την πιθανότητα μεταφοράς μικροβίων στη μάσκα και κατ’επέκταση στο πρόσωπό σας.
 2. &#13

 3. Προτιμήστε μαλακό, φυσικό και αναπνεύσιμο ύφασμα, όπως βαμβάκι, μετάξι και λινό. Αποφύγετε συνθετικά υφάσματα καθότι αυτά δημιουργούν εφίδρωση και μικρότερη διαπνοή με αποτέλεσμα να ερεθίσουν το δέρμα σας και να προκαλέσουν δερματικές εξάρσεις.
 4. &#13

 • Κάντε διάλλειμα από την μάσκα
 • &#13

Μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα μάσκας 15 λεπτών κάθε 4 ώρες περίπου. Έχει διαπιστωθεί από τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στις πρώτες γραμμές της πανδημίας του κορωνοϊού ότι αυτό βοηθά στην διατήρηση της ισορροπίας του δέρματος. Φυσικά, συστήνεται η αφαίρεση της μάσκας, μόνο όταν είναι ασφαλές και εφόσον προηγηθεί πλύσιμο των χεριών.

 • Πλύνετε σωστά & συχνά την μάσκα σας
 • &#13

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα αποτελεί το πλύσιμο της μάσκας σας. Συστήνεται από πολλούς οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης, να πλένετε την μάσκα σας μετά από κάθε χρήση. Το πλύσιμο απολυμαίνει, αφαιρεί τυχόν λιπαρότητα, ιδρώτα και νεκρά κύτταρα του δέρματος που συλλέγονται μέσα στη μάσκα, τα οποία εν δυνάμει οδηγούν σε δερματικά προβλήματα.

 Κλείστε το προσωπικό σας ραντεβού με την Πτυχιούχο Αισθητικό Κοσμετολόγο Κατερίνα Πετσίνη Βουτσινά και ανακαλύψτε τη θεραπεία που ταιριάζει στο δικό σας δέρμα.

 

Info 

Eratis

Κατερίνα Πετσίνη-Βουτσινά

Πτυχιούχος Αισθητικός -Κοσμετολόγος  Α.Τ.Ε.Ι. Αθηνών

Μέλος της Ένωσης Διπλωματούχων Αισθητικών Πελ/νήσου, Αιτωλ/νίας & Ιονίων Νήσων (Ε.Δ.Α.Π.Α.Ι.Ν.)

Κορίνθου 184, Πάτρα

Τηλ: 2610225583

www.eratis-patra.gr

Facebook: ERATIS-Ioanna Voutsina Petsini

Instagram: Eratis_ioannavoutsinapetsini

 

 

 

 

* Το άρθρο αποτελεί προϊόν διαφήμισης

Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο