Σε τροχιά ο ελληνικός δορυφόρος στις 8 Μαΐου

2017-04-30

Ο δορυφόρος DUTHSat-GR01, που δημιουργήθηκε από φοιτητές και μηχανικούς της Πολυτεχνικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, έφτασε με επιτυχία στο διεθνή διαστημικό σταθμό ISS.

Καθηγητές και φοιτητές στο εργαστήριο Ηλεκτρομαγνητικής Θεωρίας του πανεπιστημίου μετρούν αντίστροφα μέχρι τις 8 ή 15 Μαΐου για την τοποθέτηση του δορυφόρου σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ο ελληνικός δορυφόρος, όπως δηλώνει ο επικεφαλής καθηγητής του πανεπιστημίου στη «ΜτΚ», επιλέχθηκε έπειτα από συμμετοχή σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό και έχει στόχο να εξερευνήσει τα όρια της ατμόσφαιρας με το διάστημα.

Τα πρώτα βήματα

Στα εργαστήρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου η ενασχόληση με τη διαστημική ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια. Η θέληση για συμμετοχή σε έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό υψηλής κλίμακας, έδωσε το κίνητρο και η ομάδα του εργαστηρίου τόλμησε την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου συστήματος δορυφόρου, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο πτήσης για το διάστημα. «Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία QB50 για την εκτόξευση ενός σμήνους δορυφόρων από πολλά και διαφορετικά ινστιτούτα ξεκίνησε το 2013 και κλήθηκαν ομάδες από όλους τους χώρους και από πολλές χώρες να υποβάλουν προτάσεις. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υπέβαλε τη δική του πρόταση και κερδίσαμε μία θέση ανάμεσα στους 50 δορυφόρους. Στη συνέχεια η κάθε ομάδα θα έπρεπε να βρει τη δική της χρηματοδότηση.

Υποβάλαμε τη δική μας πρόταση και πάλι κερδίσαμε στο πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΕΙΑ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, και έτσι άρχισε να υλοποιείται το εγχείρημά μας» εξηγεί ο Θεόδωρος Σαρρής, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και επικεφαλής του προγράμματος για το ταξίδι του δορυφόρου από τη Θράκη στο διάστημα. Όπως σημειώνει ο ίδιος, «ουσιαστικά ο σχεδιασμός του δορυφόρου ξεκίνησε το 2013 και έπειτα από διάφορες δοκιμές και κατασκευές υποσυστημάτων, η τελική συναρμολόγηση έγινε στις αρχές του 2016. Στη συνέχεια μέσα στο 2016 έγιναν δοκιμές στις πτήσεις. Ακολούθησαν δοκιμές ταλαντώσεων, ψύξης και θέρμανσης, των μπαταριών και των συστημάτων επικοινωνίας, και τελικά έγινε δεκτός ο δορυφόρος για πτήση τον Νοέμβριο του 2016. Αυτό που έμενε για εμάς ήταν να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα για την εκτόξευση του δορυφόρου για την τοποθέτηση σε τροχιά. Τα έξοδα αυτά τα κάλυψε η εταιρεία Raycap A.E από τη Δράμα».

Σε τροχιά γύρω από τη γη

Ο δορυφόρος DUTHsat βρίσκεται ήδη στο διάστημα και η τοποθέτησή του σε τροχιά από το διεθνή διαστημικό σταθμό ISS αναμένεται στις 8 ή στις 15 Μαΐου και θα μεταδοθεί ζωντανά από το διαδικτυακό κανάλι της NASA. «Στις 18 Απριλίου έγινε η επιτυχής εκτόξευση από τον πύραυλο ΑΤΛΑΣ 5. Από τη στιγμή της εκτόξευσης όλοι οι δορυφόροι μεταφέρθηκαν στο διεθνή διαστημικό σταθμό ISS. Η μεταφορά πήρε τέσσερις μέρες και έφτασε το Σάββατο 22 Απριλίου στις 13.00, όταν οι αστροναύτες του διεθνούς διαστημικού σταθμού παρέλαβαν τους 28 δορυφόρους του συστήματος QB50, μεταξύ αυτών τον DUTHsat του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και ακόμη έναν, από το πανεπιστήμιο Πατρών» αναφέρει ο κ. Σαρρής.

Όλο το σμήνος δορυφόρων έχουν στόχο να μελετήσουν τα όρια μεταξύ ατμόσφαιρας και διαστήματος. Είναι μια από τις πιο άγνωστες περιοχές, γιατί η πυκνότητα της ατμόσφαιρας είναι πολύ αραιή για να μπορούν να ανέβουν μπαλόνια και αεροσκάφη και είναι αρκετά πυκνή έτσι, ώστε να μπορούν να κατέβουν δορυφόροι. «Οι δορυφόροι από τη στιγμή που μπαίνουν σε αυτήν την περιοχή έχουν πολύ μεγάλη τριβή και σιγά σιγά πέφτουν στην ατμόσφαιρα και καταστρέφονται λόγω τριβής, γίνονται διάττοντες αστέρες σαν πεφταστέρια. Ως εκ τούτου, πολλοί λίγοι δορυφόροι έχουν καταφέρει να πάρουν μετρήσεις από αυτήν την περιοχή. Το σμήνος αυτών των δορυφόρων θα δοκιμάσει να μετρήσει τη σύσταση και την ηλεκτροδυναμική της περιοχής αυτής. Οπότε κάθε δορυφόρος έχει αναλάβει και κάποιες από τις μετρήσεις που απαιτούνται. Ο DUTHsat έχει σκοπό να μετρήσει την πυκνότητα και τη θερμοκρασία ηλεκτρονίων του πλάσματος, όπου πλάσμα είναι η ηλεκτρικά φορτισμένη ύλη στην περιοχή» εξηγεί ο κ. Σαρρής.

Επίμονη προσπάθεια

Και μπορεί τους περισσότερους να τους εντυπωσίασε η μεγάλη επιτυχία των φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης, όμως για εκείνους ήταν αναμενόμενη, καθώς το αποτέλεσμα αυτό περικλείει την προσπάθεια πολλών ετών αλλά και την υψηλή κατάρτιση του καθηγητών του πανεπιστήμιου. «Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η επιστήμη του διαστήματος είναι ένας από τους τομείς ενασχόλησης. Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε δημιουργήσει ηλεκτρονικές συνιστώσες, που πετούν σε διάφορους δορυφόρους. Έχουμε κάνει πειράματα και κατασκευές και τώρα προχωρήσαμε σε κάτι ακόμα πιο πρωτοποριακό, την εξ ολοκλήρου κατασκευή ενός δορυφόρου από τους μηχανικούς, τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και από τους μεταδιδάκτορες, οπότε είναι σίγουρα συνέχεια της μακρόχρονης ενασχόλησής μας με το χώρο της διαστημικής» δηλώνει ο κ. Σαρρής και προτρέπει όσους θέλουν να δουν την πορεία του δορυφόρου DUTHsat, να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου «www.duthsat.gr».

εφημερίδα "Μακεδονία"