Οι επόμενες κινήσεις για την προεδρία του ΕΣΡ

2016-10-31

Με την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ να έχει απορριφθεί από σύσσωμη την αντιπολίτευση, κάτι που θα φανεί και στην αποψινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η κυβέρνηση προωθεί τις επόμενες πρωτοβουλίες της που είναι -κυρίως- νομοθετικής φύσης, ενώ παράλληλα καλεί τα κόμματα να προτείνουν πρόσωπα για το ΕΣΡ.

Με την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ να έχει απορριφθεί από σύσσωμη την αντιπολίτευση, κάτι που θα φανεί και στην αποψινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η κυβέρνηση προωθεί τις επόμενες πρωτοβουλίες της που είναι -κυρίως- νομοθετικής φύσης, ενώ παράλληλα καλεί τα κόμματα να προτείνουν πρόσωπα για το ΕΣΡ. Εφόσον, οι αρμοδιότητες επιστραφούν στο ΕΣΡ, η ΝΔ δεν αποκλείεται να καταθέσει πρόταση για το ΕΣΡ.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δεν έχει «ξεγράψει» την πιθανότητα συναίνεσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Όπως δήλωσε, «το βράδυ θα ξέρουμε τι θα γίνει».

Αυτό που είναι βέβαιο πως θα γίνει, είναι ότι η ΝΔ θα συνεχίζει να ζητά την κατάργηση του νόμου Παππά και την επαναφορά όλων των αρμοδιοτήτων για την αδειοδότηση των καναλιών στο ΕΣΡ, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.

Η κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα και νωρίς σήμερα, Δευτέρα, πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή διάταξη που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339/15 (νόμου Παππά), το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση.

Όπως τόνιζε κυβερνητική πηγή, με τη διάταξη αυτή όλες οι αρμοδιότητες, καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του θα επανέλθουν στο ΕΣΡ.

Ανοιχτή σε προτάσεις για το ΕΣΡ η κυβέρνηση

Παράλληλα, μετά την απόρριψη του Β.Πολύδωρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιδιώκει τη διαιώνιση του καθεστώτος της ανομίας και της διαπλοκής στο τηλεοπτικό πεδίο με τη μη συγκρότηση του ΕΣΡ.

«Η κυβέρνηση έκανε την πρόταση της και ήταν από τον χώρο της Δεξιάς, με στόχο τη συναίνεση, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Ας έλθουν οι άλλες δυνάμεις να κάνουν τις προτάσεις τους. Εμείς είμαστε ανοικτοί. Ας πει ο καθένας τα πρόσωπα που θεωρεί ότι αρμόζουν στο ΕΣΡ. Ας τα πει και θα βρούμε λύση» ανέφερε ο κ. Βίτσας, για να προσθέσει πως ήδη το Ποτάμι έχει προτείνει τρία πρόσωπα και η Ένωση Κεντρώων ένα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος είπε για τον Β.Πολύδωρα ότι «η πρόταση δεν έχει θεσμικό βάρος», καθώς «χρειάζονται πρόσωπα ευρύτατης αποδοχής και εγνωσμένου κύρους».

Επανέλαβε ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται η αποκατάσταση της θεσμικής τάξης και η κατάργηση του νόμου Παππά που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. «Τα πρόσωπα έπονται των θεσμών... Πρέπει πρώτα να ξέρεις το θεσμικό πλαίσιο» συμπλήρωσε.

Δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο να προταθούν πρόσωπα για το ΕΣΡ από τη ΝΔ στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής το απόγευμα. «Θα το δούμε στην πορεία της ημέρας. Ούτε το αποκλείω, ούτε το επιβεβαιώνω» είπε χαρακτηριστικά.

Ο νόμος - γέφυρα για όλα τα κανάλια

Εν τω μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει η νομοθετική ρύθμιση που είχε προαναγγείλει ότι θα καταθέσει η κυβέρνηση για την μεταβατική λειτουργία (όλων) των καναλιών έως ότου το ΕΣΡ συγκροτηθεί και αποφασίσει πώς θα κινηθεί στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.
H ΝΔ ζητά από την κυβέρνηση να διευκρινίσει αν θα επιμείνει και στην κατάθεση νόμου - γέφυρα για την προσωρινή αδειοδότηση των καναλιών, επισημαίνοντας ότι και αυτή η νομοθετική ρύθμιση παρακάμπτει τις συνταγματικά καθορισμένες αρμοδιότητες του ΕΣΡ.

Σχετικά με τον μεταβατικό νόμο για τα κανάλια, ο ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι καταρτίζεται, δηλώνοντας στον ΣΚΑΙ: «Σύμφωνα με την αρχή της ισότιμης μεταχείρισης βεβαίωση προσωρινής λειτουργίας μπορεί να λάβει όποιος ανταποκρίνεται στα δικαιολογητικά του νόμου 4339 [νόμου Παππά] που δεν έχει καταργηθεί».

Εξειδικεύοντας είπε ότι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι «βεβαίωση μπορεί να πάρει όποιος μπορεί να εκπληρώσει προϋποθέσεις όπως τραπεζική και ασφαλιστική ενημερότητα ή να έχει 400 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης σε διάστημα 3 μηνών όπως προβλέπει ο νόμος».

«Εάν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και καταθέσουν εύλογο τίμημα θα μπορούν να ανοίξουν κανάλι και οι κ.κ. Σαββίδης και Μαρινάκης» συμπλήρωσε ο κ. Κρέτσος.

Κατά τον κ. Κρέτσο η ρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση θα δίνει βεβαιώσεις λειτουργίας που θα αφορούν το χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ.

Σε ό,τι αφορά, δε, τον αριθμό των αδειών, ο κ. Κρέτσος επέμεινε ότι ο αριθμός των καναλιών που θα υπάρχουν στην Ελλάδα δεν θα είναι πολύ διαφορετικός από το 4 που πρότεινε η κυβέρνηση, ακόμα και αν δοθούν οι αρμοδιότητες για την απόφαση αυτή στο ΕΣΡ με απόφαση του πολιτικού συστήματος.

«Είτε λόγω της αγοράς είτε λόγω του περιορισμού στο φάσμα συχνοτήτων, δεν θα γυρίσουμε σε αριθμό πολύ διαφορετικό από το 4» ανέφερε στον ΣΚΑΙ.

in.gr