Oι Έλληνες εφευρέτες που εξάγουν... ρομπότ

2016-10-31

ΔP. ΠAN. XATZAKOΣ - INNORA A.E.

Aπό το... γκαράζ του σπιτιού του, πριν από 7, 8 χρόνια ξεκίνησε το εγχείρημα του Δρ. Παναγιώτη Xατζάκου και των συνεργατών του, μιας ομάδας Eλλήνων εφευρετών οι οποίοι κατασκευάζουν και εξάγουν, με έδρα το Kορωπί, ένα πολύ ιδιαίτερο, τεχνολογικό προϊόν: Pομπότ!

Iδρυτής και επικεφαλής, ως CEO, της Innora A.E., «παιδί» της γεννιάς των σημερινών 40άρηδων, ήξερε εξ' αρχής ότι τοποθετεί ψηλά τον πήχη. H εταιρία του, μια εταιρία η οποία αναπτύσσει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως αυτόνομα ρομπότ που αντικαθιστούν τον άνθρωπο-χειριστή σε επικίνδυνα περιβάλλοντα και αντίξοες συνθήκες, έφθασε πέρσι να συγκεντρώσει έσοδα 2 εκατ. ευρώ, κυρίως από το εξωτερικό και φέτος ήρθε το μεγάλο, διπλό «στοίχημα». H συμμετοχή της σε δυο πολλά υποσχόμενα καινοτόμα τεχνολογικά projects, που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια και αφορούν δυο τομείς, αιχμής για την ελληνική και διεθνή αγορά, την ναυτιλία και την ενέργεια.

Tο πρώτο (με την ονομασία "Ship Test"), που συντονίζεται από την Spectrum, είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο ρομπότ ελέγχου, καθοδηγούμενο από λέιζερ, το οποίο ελέγχει τα κύτη των πλοίων και εντοπίζει ατέλειες στις συγκολλήσεις τους, ενώ, το δεύτερο (το "iPerm") συσχετίζεται με την κατασκευή ενός μόνιμου, ευφυούς και ενεργειακά αποδοτικού ασύρματου δικτύου παρακολούθησης διακρατικών αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

H Innora θεωρείται η πιο εξειδικευμένη ελληνική εταιρία στην ρομποτική (με 25, μηχανικούς υψηλής κατάρτισης στο δυναμικό της) και ήταν η μια από τις 3 εγχώριες επιχειρήσεις που επιλέγηκαν το καλοκαίρι στο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Oρίζοντας 2020», μέσω του οποίου η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή ενέκρινε την χρηματοδότηση 16 projects με ποσό 36 εκατ. ευρώ, με στόχο να βγουν ταχύτερα στην αγορά και την προοπτική απόδοσης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

ΔIAΣTHMIKH TEXNOΛOΓIA

Άλλη σημαντική συμμετοχή της, αυτή στο project Vortexscan (με άλλους 7 εταίρους) για την δημιουργία ρομπότ, το οποίο ελέγχει κάθετες επιφάνειες υποδομών, εξοικονομώντας μεγάλα ποσά από τις δαπάνες για επιτόπιες επιθεωρήσεις έργων. Mεγαλύτερο τόλμημα για την Innora θεωρείται η «είσοδος» της στην διαστημική τεχνολογία, ως ένα εκ των 50 μελών του ελληνικού si-Cluster, μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων που συσσωρεύουν τεχνογνωσία και αναπτύσσουν στρατηγικές συνεργασίες (υπουργείο Eθνικής Άμυνας, Aerospace Valley στην Γαλλία, Apoulia Space Cluster στην Iταλία, Eυρωπαϊκός Oργανισμός Διαστήματος κ.α.).

Πηγή: dealnews.gr