Νέος «πόλεμος πατεντών»: Αγωγές της Nokia κατά της Apple για παραβίαση 32 ευρεσιτεχνιών

2016-12-26

H Nokia ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει υποβάλει έναν αριθμό αγωγών σε βάρος της Apple για παραβίαση 32 ευρεσιτεχνιών, σε μια ευρεία «αντεπίθεση» μετά από ανάλογες κινήσεις από την Apple μία ημέρα νωρίτερα.

Οι αγωγές της Nokia, που υποβλήθηκαν σε δικαστήρια στο Ντίσελντορφ, το Μανχάιμ και το Μόναχο, καθώς και σε δικαστήριο του Τέξας, έχουν να κάνουν με πατέντες για οθόνες, user interfaces, λογισμικό, κεραίες, chipsets και video coding.

«Από τη στιγμή που συμφώνησε σε μια άδεια που καλύπτει κάποιες ευρεσιτεχνίες από το portfolio της Nokia Technologies το 2011, η Apple έχει αρνηθεί προσφορές από τη Nokia για αδειοδότηση όσον αφορά άλλες κατοχυρωμένες εφευρέσεις που χρησιμοποιούνται από πολλά από τα προϊόντα της Apple» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Nokia.

Η Apple την Τρίτη ακολούθησε τη νομική οδό κατά της Acacia Research Corp και της Conversant Intellectual Property Management Inc, τις οποίες κατηγορεί πως συνεργάστηκαν με τη Nokia για να αποσπάσουν και να εκβιάσουν υπερβολικές απολαβές από την Apple.

«Πάντα ήμασταν πρόθυμοι να πληρώσουν μια δίκαιη τιμή για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα ευρεσιτεχνιών που καλύπτουν τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα προϊόντα μας» δήλωσε ο Τζος Ρόζενστοκ, εκπρόσωπος της Apple. «Δυστυχώς, η Nokia αρνείται να δώσει άδειες για τις πατέντες της σε δίκαιη βάση, και τώρα χρησιμοποιεί τις τακτικές ενός patent troll για να προσπαθήσει να αποσπάσει χρήματα εκβιαστικά από την Apple, επιβάλλοντας ποσοστά δικαιωμάτων στις ίδιες τις εφευρέσεις της Apple, με τις οποίες δεν είχε καμία σχέση».

Οι Acacia και Conversant δεν έχουν απαντήσει, και η Nokia δεν προέβη άμεσα σε σχόλια σχετικά με την αγωγή της Apple.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι ενέργειες αυτές παραπέμπουν στους «πολέμους» των ευρεσιτεχνιών για smartphones που άρχισαν πριν πέντε χρόνια, όταν η Apple υπέβαλε μια σειρά αγωγών για παραβίαση ευρεσιτεχνιών σε βάρος της Samsung Electronics. Και οι δύο πλευρές είχαν «νίκες» και «ήττες». Σημειώνεται πως η αγωγή της Apple κατά των Acacia, Conversant και Nokia υποβλήθηκε μόλις μία ημέρα μετά την ανάληψη καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου της Conversant από τον Μπόρις Τέξλερ. Ο ίδιος είχε εργαστεί ως διευθυντής αδειοδότησης ευρεσιτεχνιών και στρατηγικής από το 2009 ως το 2013, με το δεύτερο μισό της θητείας του να συμπίπτει με τον «πόλεμο» με τη Samsung.

Η Acacia είναι μια εισηγμένη εταιρεία patent licensing με έδρα το Νιούπορτ Μπιτς της Καλιφόρνια. Θυγατρική της είχε μηνύσει την Apple για παραβίαση ευρεσιτεχνιών και είχε κερδίσει 22 εκατ. δολάρια μετά από δικαστική αναμέτρηση στο Τέξας τον Σεπτέμβριο. Αντίστοιχα, η Conversant, επίσης κάτοχος χιλιάδων πατεντών, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως, στο πλαίσιο δικαστικής διαμάχης, είχε κερδίσει 7,3 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο συμβιβασμού για υπόθεση παραβίασης ευρεσιτεχνιών εναντίον της Apple για δύο πατέντες σχετικά με smartphones.

naftemporiki.gr