Νέος αριθμός τηλεοπτικών αδειών. Πόσο θα πληρώνει κάθε κανάλι;

2016-11-23

Νέος αριθμός αδειών. Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να φτάσει μέχρι και τον αριθμό «6» για τις άδειες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης των αδειών.

Ο αριθμός «4», που τόσο ταλαιπώρησε τους πάντες, είναι πλέον παρελθόν και η συζήτηση ξεκινάει από τις πέντε άδειες, που μπορεί να γίνουν και έξι. Και θα ισχύουν για δέκα χρόνια. Το ΕΣΡ θα κληθεί άμεσα να καταθέσει τη δική του θέση, ώστε να προχωρήσει η δημοσίευση της προκήρυξης.

Με έξι άδειες πανελλαδικής εμβέλειας καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες της αγοράς. Ενδέχεται, πάντως, δυνάμεις που δεν επιθυμούν να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επιβολή τιμήματος ανά άδεια να επιχειρήσουν να την μπλοκάρουν. Κάθε σταθμός θα πληρώσει 5.000.000 ευρώ για κάθε χρονιά που εκπέμπει, με σημείο έναρξης το 2015 για τα κανάλια που λειτουργούν έως τώρα. Το τίμημα για το δικαίωμα εκπομπής για τη διετία θα κυμανθεί στα 10 εκατ. ευρώ και θα προσδιοριστεί με βάση την προηγούμενη δημοπρασία από τους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών. Η ανεξάρτητη αρχή έχει το δικαίωμα προσδιορισμού της τιμής εκκίνησης στη δημοπρασία και του αριθμού των αδειών, από κοινού με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής.

Την Πέμπτη θα δημοσιευτεί η απόφαση στο ΦΕΚ για τον ορισμό των νέων μελών του ΕΣΡ για τα επόμενα έξι έτη. Μόνη εξαίρεση, η θητεία της νομικού Δήμητρας Παπαδοπούλου, που λήγει το 2018. Θα ακολουθήσει η ορκωμοσία του Συμβουλίου από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

typologies.gr