Μάχη για τις οπτικές ίνες ανάμεσα στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών

2017-06-06

Αναμένεται σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των εταιρειών τηλεπικοινωνιών και της κυβέρνησης για τις επενδύσεις στις οπτικές ίνες. Θα υπάρξει και νέος γύρος αναμέτρησης ανάμεσα σε OTE, Nova και WIND. 

Σε μια σκληρή κόντρα μεταξύ του ΟΤΕ και των υπόλοιπων παρόχων εξελίσσεται το ζήτημα της δημιουργίας τηλεπικοινωνιακών δικτύων Νέας Γενιάς, για τα οποία θα υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια επενδύσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται το μοντέλο που θα υιοθετηθεί για να υλοποιηθούν επενδυτικά σχέδια άνων των 2 δισ. ευρώ, από τους ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Forthnet και Cyta για την εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL Vectoring που, εφόσον υιοθετηθεί, σε περίπου δύο χρόνια (τέλος του 2018) σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας (και σίγουρα στα αστικά κέντρα) θα είναι διαθέσιμες ταχύτητες πρόσβασης τουλάχιστον 100 Mbps (σταθερά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα). 

Ο χρόνος είναι ήδη πιεστικός καθώς, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Ατζέντα 2020 που έχουν τεθεί για τη χώρα μας, μέχρι το 2020 το σύνολο των νοικοκυριών στα κράτη-μέλη πρέπει να διαθέτουν συνδέσεις άνω των 30 Mbps, ενώ το 50% να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ταχύτητες άνω των 100 Mbps. Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στους ουραγούς της Ε.Ε., με βάση την ταχύτητα των ευρυζωνικών συνδέσεων.

Η μάχη της οπτικής ίνας. Οι νέοι παίκτες

Τη στιγμή που οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας κάνουν αγώνα δρόμου για την αναβάθμιση του vdsl μέσω της τεχνολογίας vectoring (που αφορά το δίκτυο χαλκού του ΟΤΕ) και όλοι ονειρεύονται και σχεδιάζουν για το μέλλον ένα δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) ,

η INALAN, αθόρυβα και μεθοδικά έχει ήδη κάνει πραγματικότητα το σχέδιο «οπτική ίνα μέχρι το σπίτι», προσφέροντας ήδη σε 1.000 συνδρομητές ταχύτητα 100Mbps. Έχει παρουσία στις περιοχές Μεταμόρφωση, Ν. Ιωνία, Γαλάτσι και σύντομα Μαρούσι και Χαλάνδρι ενώ θα ακολουθήσει η Πεύκη, η Αγ.Παρασκευή και η Λυκόβρυση. Όπως αναφέρει στη στήλη ο κ. Ηλίας Μαζαράκης, μάνατζερ της Mediaset IKE, "Το κόστος είναι 25 ευρώ για τη σύνδεση και 28 ευρώ το μήνα χωρίς συμβόλαιο, δίνοντας τη δυνατότητα στον πελάτη χωρίς αποζημίωση να αποχωρήσει όποτε θέλει. Αποφασίσαμε να κάνουμε κατευθείαν αυτό που οι άλλοι πάροχοι σχεδιάζουν για το μέλλον. Έχουμε ήδη φτιάξει 30 χλμ κορμού οπτικής ίνας και πολύ περισσότερα χιλιόμετρα σε διακλαδώσεις, στις περιοχές από όπου έχουμε περάσει. Έχουμε αιτήσεις από πολλές περιοχές, αλλά η διαδικασία αδειοδοτήσεων από τους Δήμους μας καθυστερούν». Η Ιnalan ανήκει στην Mediaset IKE στην οποία μέτοχος είναι το LC Investment Ltd αγγλοκυπριακών συμφερόντων. Μια ακόμη «άγνωστη» εταιρία η Hellenic Cable Networks θυγατρική του ομίλου εταιριών της αυστριακής JM-DATA GmbH, από τo 2012 έως σήμερα αναπτύσσει το δίκτυό της και καλύπτει ήδη μια απόσταση μεγαλύτερη από 20 χιλιόμετρα και διασχίζει όλη τη Θεσσαλονίκη για να μπορεί να προσφέρει στους πελάτες της γρήγορο και αξιόπιστο Internet και ψηφιακή καλωδιακή τηλεόραση μέσω του ιδιόκτητου δικτύου της.

Πηγή από : typologies.gr & fpress.gr