Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος : Αναλαμβάνουν την επαναλειτουργία των δύο ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας, «Αττικόν» και «Απόλλων»

2016-11-04

Αφού το Ίδρυμα Νιάρχος έκανε τον απολογισμό του για τα 20 χρόνια προσφοράς του, προχώρησε στην ανακοίνωση ότι μέσα στις μελλοντικές δράσεις του, είναι η επαναλειτουργία των δύο ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας, «Αττικόν» και «Απόλλων».

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναλαμβάνει με δωρεά του την αποκατάσταση και επαναλειτουργία των δυο κινηματογράφων της οδού Σταδίου που κάηκαν το 2012 και στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο αναπληρωτής Διευθυντής Προγραμμάτων και Στρατηγικής του ΙΣΝ Πάνος Παπούλιας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα 20 χρόνια δράσης του Ιδρύματος.

Το αγαπημένο σημείο των σινεφίλ της πόλης, σίγησε, τέσσερα χρόνια πριν, όταν κουκουλοφόροι πυρπόλησαν μία σειρά από κτήρια στο κέντρο της Αθήνας, καταστρέφοντας πολλά από αυτά.

Ωστόσο το εσωτερικό των δύο αιθουσών δεν έχει υποστεί ζημιές από τη φωτιά, μόνο που μέχρι σήμερα γραφειοκρατικοί λόγοι είχαν θέσει εμπόδια στην αποκατάσταση των κινηματογράφων, με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστοί και οι εργασίες αποκατάστασης να μην έχουν ξεκινήσει.

Ιστορικά σημεία της πόλης

Σύμφωνα με το Αρχείο Νεοτέρων Μνημείων, το κτίριο που βρίσκεται το Αττικόν οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1870-1881, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, για λογαριασμό του Χιώτη τραπεζίτη Σταμάτιου Δεκόζη Βούρου.

Κατά το 1900 στεγάζονταν εκεί το φαρμακείο του Σ. Βαλτή (αναφέρεται ήδη από το 1891), το κουρείο του Λ. Μουσίου και το εμπορικό κατάστημα «ειδών Κίνας» του Π. Γεωργιάδη, ενώ το 1914 φιλοξενήθηκε για ένα διάστημα το νεοπαγές Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Προβολή της πρώτης ταινίας με ήχο

Ως κινηματογράφος άρχισε να λειτουργεί από το 1916.

Αργότερα στην δεκαετία του '30 δημιουργήθηκε και η δεύτερη αίθουσα Απόλλωνας στο υπόγειο του κτηρίου.

Το «Αττικόν» ήταν η πρώτη αίθουσα στην Ελλάδα, στις 22 Οκτωβρίου του 1929, που προέβαλε την πρώτη ταινία με ήχο, «Fox Movietone Follies» του Ντέηβιντ Μπάτλερ.

Σήμα κατατεθέν της πόλης, φιλοξένησε σπουδαία πολιτιστικά δρώμενα, και πολλοί αστέρες ανέβηκαν τη μαρμάρινη σκάλα του, κάτω από τον εντυπωσιακό πολυέλαιο.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει να περατώσει τις εργασίες ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν.

Σε εκδήλωση για τα 20 χρόνια δράσεις του Ιδρύματος Σταυρός Νιάρχος ο πρόεδρος του Ανδρέας Δρακόπουλος τόνισε πως «Είναι καλύτερο να δίνουμε κάτι παραπάνω και να μας πούνε χαζούς, παρά να αδικήσουμε κάποιους και να φανούμε αλαζόνες».

pronews.gr