Η Samsung Electronics εξετάζει τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της

2016-11-28

Η ηγετική ομάδα της Samsung Electronics φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διαχωρίσει τις δραστηριότητες του ομίλου, κυρίως για να ενδυναμώσει περαιτέρω τη θέση της στην παγκόσμια αγορά smartphones.

Η είδηση έκανε τον γύρω του κόσμου μετά από σχετικό δημοσίευμα της Seoul Economic Daily, το οποίο με τη σειρά του βασίσθηκε σε πληροφορίες πηγής που παρέμεινε ανώνυμη. Όπως αναφέρει το Reuters η εν λόγω πρόταση έγινε αρχικά τον περασμένο Οκτώβριο από το hedge fund Elliott Management, σαν μια λύση ώστε οι κληρονόμοι της οικογένειας Lee (που ίδρυσε τη Samsung) να μπορέσουν να τη διαχειριστούν κατάλληλα και για να δοθεί μεγαλύτερη αξία στην μετοχή της εταιρείας.

Μάλιστα, στο δημοσίευμα της Seoul Economic Daily γίνεται λόγος για προγραμματισμένη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Samsung, αύριο, ώστε να καθοριστεί η αντίδραση στις προτάσεις της Elliott Management. Παράλληλα, το χρηματιστήριο της Κορέας ζήτησε από την εταιρεία να σχολιάσει την πιθανότητα διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της.

Η πρόταση της Elliott Management ήταν να χωριστεί η Samsung Electronics σε ένα μετοχικό σχήμα που θα αναλάβει την ιδιοκτησία των δραστηριοτήτων του ομίλου και ένα εταιρικό σχήμα που θα αναλάβει τις επιμέρους επιχειρήσεις. Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει την πληρωμή του ποσού των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων σαν ειδικό μέρισμα και δέσμευση επιστροφής τουλάχιστον του 75% των ελεύθερων ταμειακών ροών στους επενδυτές μαζί με την συμφωνία διορισμού από αυτούς ορισμένων από τους διευθυντές της εταιρείας.

Τα παραπάνω σχέδια και δημοσιεύματα δεν σχολίασαν, προς το παρόν, ούτε η οικογένεια Lee αλλά ούτε και η διοίκηση της Samsung. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους σχέδια, περί αναδιοργάνωσης του κορεατικού κολοσσού, αυξήθηκαν μετά την καρδιακή προσβολή που υπέστη τον Μάιο του 2014 ο πατριάρχης της οικογένειας Lee Kun-hee και τη διαδοχή του από τον γιο του Jay Y. Lee.

pestaola.gr