Η Κρητικιά που δίνει... ζωή σε ποδήλατα ρετρό

2016-11-20

Ένα πρωτότυπο κινητό μπαρπέρικο, λίγο πιο πέρα, ένα εντυπωσιακό ποδήλατο από το 1950, ενώ δίπλα, ένα ποδήλατο από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όλα αυτά αποτελούν ένα μικρό δείγμα από τη συλλογή της Αμαλίας Παύλου, με βίντατζ ποδήλατα - αντίκες, τα οποία έχουν όλα μια «μαγική» ικανότητα: Μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο και μας θυμίζουν μυρωδιές και μουσικές από άλλες εποχές.

Η 29χρονη Αμαλία δεν είναι μια απλή συλλέκτρια, καθώς όλα τα ποδήλατα που υπάρχουν στη συλλογή της, τα έχει βρει και επισκευάσει μόνη της, με πολλή φροντίδα και μεράκι.

Μια εναλλακτική προσέγγιση

Ο χρόνος που της παίρνει να ξαναδώσει «ζωή» στα ποδήλατα δεν είναι πάντα συγκεκριμένος, καθώς όπως αναφέρει, υπάρχουν ποδήλατα με το οποία έχει ασχολήθει μόλις 3 μήνες, ενώ άλλα που της έχουν πάρει έως και 1,5 χρόνο, με την ίδια να τονίζει ότι πρώτα μαθαίνει την ιστορία του εκάστοτε ποδηλάτου και μετά προχωρά στην κατασκευή.

Αυτή η διαφορετική προσέγγιση που έχει η Αμαλία με τα ποδήλατα «μετρά» 7 με 8 χρόνια και στη συλλογή της διεθέτει, περίπου, 40 ποδήλατα. Το πιο παλιό χρονολογείται από το 1920 και το πιο σύγχρονο προέρχεται από τη δεκαετία του 1980.

Τη συλλογή της μπορούμε να τη θαυμάσουμε στις εκθεσεις στις οποίες συμμετέχει. Μεταξύ άλλων, τα ποδήλατα της Αμαλίας έχουν φιλοξενηθεί στην 1η, 2η και 3η Πανελλήνια έκθεση κλασσικών οχημάτων, καθώς επίσης, έχουν «πρωταγωνιστήσει» σε φωτογραφήσεις, αλλά και ταινίες.

Αναδεικνύοντας ξεχασμένα επαγγέλματα

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ποδήλατα της συλλογής της είναι το ποδήλατο - κουρείο, με το οποίο οι παλιοί μπαρμπέρηδες γυρνούσαν από χωριό σε χωρίο για να προσφέρουν τις υπηρεσίες του και το οποίο έχει βραβευτεί στο Heraklion Classic Festival, ως το πιο προτότυπο έκθεμα. Μάλιστα, όλα τα αντικείμενα που υπάρχουν πάνω στο ποδήλατο είναι τα γνήσια από εκείνη την εποχή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ