Για την είσοδο στο χώρο των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης ετοιμάζεται η Wind Ελλάς

2016-11-01

Για την είσοδο της στο χώρο των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης ετοιμάζεται η Wind Ελλάς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η κίνηση θα γίνει εντός του 2017 χωρίς, όμως, να έχει διευκρινιστεί ακόμη με ποιον ακριβώς τρόπο θα παρέχει υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης η Wind στους πελάτες της, αν και οι επαφές που γίνονται βρίσκονται πλέον στο τελικό στάδιο τους. 

Το ενδιαφέρον της Wind Ελλάς για το χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και αυτός είναι ο λόγος που η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία επεδίωξε να αποκτήσει τη Forthnet, όπου ελέγχει αυτή τη στιγμή το 33%. Όμως, η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα και όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην εταιρεία «δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο». Σημειωτέον πως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς, Νάσος Ζαρκαλής είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο εισόδου στη συνδρομητική τηλεόραση από τον περασμένο Μάρτιο.

Οι απαραίτητες επενδύσεις για την είσοδος στη συνδρομητική τηλεόραση αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από τα κεφάλαια που αντλήθηκαν μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου 250 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε με επιτυχία την περασμένη Παρασκευή. Σημειωτέον πως, όπως έγινε γνωστό, παράλληλα οι υφιστάμενοι μέτοχοι προχωρούν και σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 25 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν κατ' αρχήν για την πλήρη αποπληρωμή του υφιστάμενου δανεισμού που ανέρχεται στα 175 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, μαζί με ίδια κεφάλαια που παράγει η εταιρεία από τη λειτουργία πρόκειται να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020, το οποίο αφορά επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές επόμενης γενιάς (4G και οπτικές) καθώς και στην παροχή υπηρεσιών περιεχομένου, δηλαδή τη συνδρομητική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν και η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, το κλίμα για την εταιρεία στις διεθνείς αγορές ήταν εξαρχής αρκετά διαφορετικό με τις ανησυχίες να αντισταθμίζονται από την υγιή χρηματοοικονομική εικόνα της Wind Ελλάς και τις αναπτυξιακές προοπτικές της. Το γεγονός ότι το κουπόνι του δανείου διαμορφώθηκε στο 10% δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από τη συνολική εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές. Επισημαίνεται πως η Wind Ελλάς είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που πέτυχε να αντλήσει από τις διεθνείς αγορές ένα τόσο υψηλό ποσό, έχοντας το 100% των εσόδων της στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που ένα ποσοστό, της τάξεως του 30%, των εσόδων της εταιρείας προερχόταν από αγορές εκτός Ελλάδας, θεωρείται βέβαιο ότι το κουπόνι του δανείου θα κινείτο σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Ένα σημαντικό ποσό των αντληθέντων κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις στη δημιουργία δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία. Η εταιρεία έχει επενδύσει σημαντικά στον συγκεκριμένο τομέα και είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια του 2015 πέτυχε να φθάσει το ποσοστό της πληθυσμιακής κάλυψης με 4G δίκτυο στο 60% από 0% που ήταν στις αρχές της περασμένης χρονιάς, ενώ στο τέλος του 2016 θα έχει φθάσει περίπου στο 75% με στόχο να είναι στο 100% το 2018.

Παράλληλα, η εταιρεία επενδύει σημαντικά κεφάλαια και στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών που θα προσφέρει ταχύτητες λήψης δεδομένων της τάξεως των 100-300 Mbps. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ήδη έτοιμα τα πιλοτικά δίκτυα οπτικών ινών σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας και της περιφέρειας και σύντομα θα ξεκινήσει η διάθεση συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων σε καταναλωτές.

imerisia.gr