ΕΣΡ: Σε νέο…αδιέξοδο κινείται η υπόθεση «συγκρότηση»

2016-11-10

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και όλα δείχνουν ότι σε νέο... αδιέξοδο κινείται η υπόθεση "συγκρότηση ΕΣΡ".

Για να βγει "λευκός καπνός" από την Διάσκεψη των Προέδρων το μεσημέρι της Πέμπτης για το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο πρέπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το άρθρο 2Α του νόμου Παππά, ότι δεν θα ισχύσει ο αριθμός 4 για τις τηλεοπτικές άδειες και εφόσον η πρόταση Βούτση είναι υπερκομματική τότε μπορεί να βρεθεί ένα πλαίσιο συνεννόησης.

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις που έθεσε η ΝΔ κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν νωρίτερα την Τετάρτη ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Τσιάρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας.

"Η κυβερνητική πλειοψηφία πρέπει να αποδείξει ότι δεν θέλει ένα ακόμα ναυάγιο" σημειώσαν τα "γαλάζια" στελέχη υποστηριζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει διανύσει την απόσταση που της αναλογεί.

"Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι η αποτυχία στη συγκρότηση ΕΣΡ δεν οφείλεται στη ΝΔ αλλά στους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης" τόνισαν ο Κώστας Τσιάρας και ο Νίκος Δένδιας.

Οι δυο βουλευτές της ΝΔ απέρριψαν μάλιστα την άποψη που λέει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κινδυνεύει να "κατέβει" απομονωμένη στη Διάσκεψη σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που είχαν σταθεί θετικά απέναντι στην τελευταία πρόταση Βούτση αλλά είχαν ψηφίσει και τις τροπολογίες Παππά στην Ολομέλεια.

"Δεν μπορεί να θεωρείται απομονωμένος αυτός που υπερασπίζεται το Σύνταγμα" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Οι "γραμμές" ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού...

Κατά την διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης θα διαπιστώσουμε αν το ΠΑΣΟΚ διατηρήσει την ίδια θετική στάση που κράτησε τόσο κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης για την συγκρότηση ΕΣΡ όσο και στην ψήφιση των τροπολογιών Παππά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος έχει ζητήσει να κινήσει από την αρχή η συζήτηση για το ΕΣΡ με πρόσωπα νέα και που δεν θα σχετίζονται με τα πολιτικά κόμματα, ιδιαίτερα από την στιγμή που το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες από ότι πριν.

Το Ποτάμι, από την πλευρά του, επιμένει στην πρόταση που κατέθεσε και αφορά τον Μιχάλη Σταθόπουλο για την προεδρία του ΕΣΡ εκτός και αν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παρουσιάσει στη διάρκεια της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων μια ενωτική νέα πρόταση που θα βρίσκει σύμφωνους τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΝΔ.

... και ο Λεβέντης

"Θα στηρίξω την πρόταση της ΝΔ" για το ΕΣΡ δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, δίνοντας τον τόνο για το τι θα πράξει το κόμμα του στην Διάσκεψη των Προέδρων.

"Το λέω ξεκάθαρα. Έκανα έκκληση, χωρίς να ταυτίζομαι, προς Θεού, με τη ΝΔ. Γιατί μέχρι τώρα το χατίρι της κυβέρνησης γίνεται και όλοι δυστυχούν. Μία φορά λοιπόν, για να διατηρήσουμε την κοινωνική γαλήνη, ας ψηφίσουμε τον κ. Κουτρομάνο, κι ας δώσουμε στο ΕΣΡ τα πάντα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Λεβέντης.

Κυβέρνηση: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Μπροστά στο ενδεχόμενο, σφόδρα πιθανό αυτή την στιγμή, να μην υπάρξει ούτε αύριο πεδίο συναίνεσης στη Διάσκεψη των Προέδρων για την συγκρότηση του ΕΣΡ η κυβέρνηση σημειώνει ότι "όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά".

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος "σε περίπτωση που η ΝΔ επιμείνει, έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς απόλυτης ανομίας και ασυδοσίας.

Θα συζητήσουμε και θα πάρουμε συλλογικά την απόφαση για το πώς θα προχωρήσουμε, σε περίπτωση που η ΝΔ αρνηθεί, συνεχίσει να υπονομεύει τη συγκρότηση του ΕΣΡ".

ΠΗΓΗ: pronews.gr