Γκαρσία, Μάτος και Ουάρντα τα ασπρόμαυρα κεντρίσματα


Μέσα στη διακοπή του πρωταθλήματος όπως ήταν επόμενο το ενδιαφέρον για τον κόσμο του ΠΑΟΚ επικεντρώθηκε, πέρα από την προαναγγελθείσα περιπετειώδη επιστροφή του εμβληματικού αρχηγού (στην οποία έχουμε αναφερθεί εκτενέστατα), στον θρίαμβο της Κ19 επί του Ολυμπιακού, στον “αποχαιρετισμό” του Μάτος και στη νέα εντυπωσιακή εμφάνιση του Ουάρντα στον αγώνα του Βόλου με τον Παναθηναϊκό.

Και στις τρεις περιπτώσεις νομίζουμε πως υπάρχει ένας λόγος να σταθούμε έστω και για λίγο καταθέτοντας την άποψή μας για την κάθε μία ξεχωριστά. Και αυτό γιατί θεωρούμε σημαντικά κάποια μηνύματα που εκπέμπουν. Και μάλιστα σε μία περίπτωση κατά την οποία γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από την προβληματική πορεία του Δικέφαλου στο εθνικό πρωτάθλημα και την πρώτη απώλεια στο ξεκίνημα των ευρωπαϊκών του υποχρεώσεων.

Το πρώτο μήνυμα λοιπόν έρχεται από τα “αετόπουλα του Πάμπλο”. Ο τρόπος λειτουργίας του τμήματος και η διαχείριση από πλευράς του εμβληματικού Γκαρσία και των συνεργατών του, των νεαρών ταλαντούχων παικτών, παράλληλα με τα επιτεύγματά τους εντυπωσιάζει. Οι “πτήσεις” είναι υψηλού επιπέδου και μεγάλων διακρίσεων. Και σε βάθος χρόνου σταθερές και αδιατάρακτες χωρίς παλινωδίες και οπισθοδρομήσεις. Η Κ19 και ο τρόπος λειτουργίας της αποτελεί παράδειγμα και πρότυπο προς μίμηση. Κάτι που ακριβώς δε συμβαίνει στη “διπλανή πόρτα”.Οι τίτλοι έρχονται ο ένας πίσω από τον άλλο. Βλέπουμε και διαπιστώνουμε έναν ιδανικό συνδυασμό όλων των προαπαιτούμενων για την κατάκτηση υψηλών στόχων.

Οι νεαροί του Πάμπλο μετά και τον χθεσινό τους θρίαμβο στο ντέρμπι της κορυφής, μας ενημερώνουν και μας υπόσχονται πως συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν στο ίδιο μοτίβο και με την ίδια νοοτροπία. Περνώντας στον “αποχαιρετισμό” του φλογερού και μεγάλου μαχητή Μάτος και ιχνηλατώντας συνεντεύξεις που παραχώρησε αλλά και δηλώσεις έμπιστων φίλων του όπως ο συμπαθέστατος Νέτο Γκουερίνο, με λίγη προσοχή οδήγησε στα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα. 

Ανάμεσα στα καλά λόγια που μοίρασε – και καλά έκανε – για όλους και για όλα και σε κάποιες ενδεικτικές… αποσιωπήσεις του όπως και σε συμπληρωματικές καταθέσεις τού στενού του κύκλου, διαπιστώνετε ότι εκτός του προβλήματος υγείας του πατέρα του, υπήρχαν σοβαρά θέματα εντός του ποδοσφαιρικού τμήματος τα οποία τον αφορούσαν και προσωπικά. Ήταν σαφέστατα ενοχλημένος. Ο Μάτος πήρε μια μικρή άδεια ως γνωστόν για τα συμπαρασταθεί στον πατέρα του που εγχειριζόταν. Επέστρεψε σύντομα στη Θεσσαλονίκη, εντάχθηκε στο πρόγραμμα, προετοιμάστηκε κατάλληλα και περίμενε πότε θα του ζητηθεί να βοηθήσει την ομάδα του.

Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του, τόσο ο ίδιος όσο και από την αντίπερα όχθη ελέχθησαν διαβεβαιώσεις περί μιας επιστροφής μέσα από την οποία διαφαινόταν η επιθυμία του παίκτη να ολοκληρώσει την καριέρα του με τα χρώματα του ΠΑΟΚ. Στοιχείο αποκαλυπτικό εκείνων των ημερών υπήρξε ο αδέξιος τρόπος του κόουτς να δικαιολογήσει τον παραγκωνισμό του παίκτη. Κάτι που εξόργισε το σύνολο (πρωτοφανές) των ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ να καταγγείλουν τον Άμπελ Φερέιρα ως “κοινό ψεύτη”.

Η συνέχεια υπήρξε αποκαλυπτική των προθέσεων του Πορτογάλου κόουτς απέναντι στον Μάτος. Απαξιωτική και ταπεινωτική πέρα ως πέρα. Έτσι έδωσε την αφορμή στον παίκτη, άμεσα και αιφνιδιαστικά να αλλάξει τον προγραμματισμό του και την απόφασή του να κλείσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ και να ζητήσει από τον Ιβάν την απελευθέρωσή του διαβλέποντας ότι ο κόουτς τον θεωρούσε ξεγραμμένο. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ εκτιμώντας τη μεγάλη προσφορά του Μάτος έπραξε σωστά εκπληρώνοντας την επιθυμία του παίκτη. Όλα τα υπόλοιπα εκτός από τις “ειλικρινείς ευχές”, τα “κατευόδια” και τις ευχαριστίες, είναι λόγια του αέρα. Η αλήθεια είναι μία, ότι ο Πορτογάλος κόουτς είναι η αιτία που ο Μάτος αποχαιρέτησε τον ΠΑΟΚ.

Κλείνοντας το σημερινό σχόλιο περνάμε στην περίπτωση του Ουάρντα με τη νέα εντυπωσιακή εμφάνισή του στο προχθεσινό παιχνίδι με τη νέα του ομάδα στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό. Ο χαρισματικός Αιγύπτιος ξεδίπλωσε το πληθωρικό ταλέντο του υπενθυμίζοντας σε κάποιους ότι η παραμονή του στον ΠΑΟΚ θα μπορούσε να αποτελέσει σταθμό τόσο στη δική του καριέρα, όσο και στο κέρδος που θα είχε ο Δικέφαλος από την αξιόλογη προσφορά του. Είναι γνωστό ότι ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του αποτέλεσε αιτία να μείνει στο περιθώριο. Χαρακτηρίστηκε προβληματικός εξαιτίας κάποιων αφελών και επιπόλαιων συμπεριφορών του. Αυτό το τελευταίο υπερίσχυσε της αδιαμφισβήτητης ποδοσφαιρικής του αξίας.

Το ερωτηματικό που προκύπτει είναι πως ένας παίκτης ο οποίος πέρασε από ελληνικές ομάδες (Παναιτωλικός, Ατρόμητος, Λάρισα και τώρα Βόλος) αφήνοντας εντυπώσεις εξαιρετικές να θεωρείται παντελώς άχρηστος και ένα βαρίδιο στο ρόστερ ενός κλαμπ όπως είναι ο ΠΑΟΚ.

Στην περίοδο που ήταν στον Ατρόμητο ανακηρύχθηκε ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος. Στη συνέχεια πήρε στις πλάτες του τη Λάρισα και τη σήκωσε από εκεί που ήταν έτοιμη να καταρρεύσει. Θεωρήθηκε ικανός για παρτενέρ του Σαλάχ στους αγώνες παγκοσμίου κυπέλλου. Σε όλες τις περιπτώσεις οι εκάστοτε προπονητές έβρισκαν εύκολα τη χημεία με τον εξαιρετικό αυτό ποδοσφαιριστή. Στην Τούμπα δεν υπήρχε ούτε η διάθεση ούτε η σκέψη ένας άνθρωπος να βρεθεί δίπλα του να τον στηρίξει, να τον βοηθήσει ώστε να αποφεύγει κάποιες επιπολαιότητες οι οποίες έδιναν αφορμή σε κάποιους συγκεκριμένους να δημιουργούν μια ατμόσφαιρα παντελούς απαξίωσης και του χαρακτήρα του και του ταλέντου του.

Για να μη μακρηγορούμε, αυτοί οι τελευταίοι έχουν την ευκαιρία να τον περιμένουν για μια ακόμη φορά για να συνεχίσουν και να ικανοποιήσουν τις οποιεσδήποτε διαθέσεις και προθέσεις τους απέναντί του. Οι υπόλοιποι καλοπροαίρετοι ίσως και περισσότερο υπομονετικοί κάθε Κυριακή περιμένουν να απολαύσουν το ταλέντο του. Αυτά τα ολίγα σε ότι έχει σχέση με τον χαρισματικό αλλά και ιδιόρρυθμο Αιγύπτιο.

Resource website link

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο