Επιλογές FORUM

Kυριότερα άρθρα από το φόρουμ του σταθμού μας 

την περίοδο 2000-2010


Για την ιστορία και γιατί τα γραπτά μένουν!

Σ' αυτή την σελίδα μας αναδημοσιεύουμε άρθρα δικά μας και μελών μας από το φόρουμ του σταθμού μας την περίοδο 2000 έως 2010. Επίσης γίνεται αναδημοσίευση άρθρων από άλλα site ή blog  όπου και αναφέρεται η πηγή τους. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των παρακάτω κειμένων εάν δεν αναφέρεται η πηγή τους. Για τα παρακάτω κείμενα, απόψεις, σχόλια ή κριτικές την ευθύνη φέρουν οι δημιουργοί-πηγές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη ή την θέση του σταθμού μας.


Α44 ΑΜ-FM: Ραδιοφωνικές, ερασιτεχνικές αναμνήσεις...

  • Fri October 12 2007 9:51 am

Eίναι μερικά θέματα στο φόρουμ μας, που αξίζουν να είναι πρώτη σελίδα και αξίζουν το ενδιαφέρον μας, για όλους εμάς που αγαπάμε το ερασιτεχνικό ραδιόφωνο. Ετσι πολλά απ' αυτά θα βρίσκονται και εδώ.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο φόρουμ και βέβαια να γράψετε και εσείς τις εντυπώσεις σας και τις παρατηρήσεις σας...

Τον τελευταίο καιρό γράφω κάποιες προσωπικές σελίδες, που το περιεχόμενο τους ξεκινά από τα πολύ παλιά μου. Περιέχουν εκτός των άλλων και την θαυμάσια εποχή του ερασιτεχνικού ΑΜ FM ραδιοφώνου μου.
Το ξεκίνημα στα ερτζιανά το 1974 με λεπτομέρειες.
Γεγονότα, εμπειρίες και αναφορές σε κάποιους ερασιτέχνες του τέλους της δεκαετίας του 60 και σε δεκάδες των επόμενων δεκαετιών.
Περιγραφές ερασιτεχνών τουλάχιστον των γύρω περιοχών και όχι όλων των βορείων προαστίων καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε την δεκαετία του 70 έβγαιναν χιλιάδες ερασιτέχνες από εκείνους με μικρές εμβέλειες μέχρι άλλους ισχυρούς.
Από εκείνους που έβγαιναν πρόχειρα μέσα από ένα σύμπλεγμα καλωδίων και σπινθήρων, μέχρι άλλους τακτοποιημένους.
Από εκείνους που γρατζάριζαν μέχρι εκείνους που έλεγχαν την διαμόρφωση τους με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.
Από αυτούς που σκέφτονταν πριν μιλήσουν στο αγαπημένο τους μικρόφωνο μέχρι αυτούς που δεν...
Από αυτούς που είχαν ταλέντο ίσως και πολύπλευρο, μέχρι αυτούς που δεν...
Ήταν όμως ένα αυθεντικό Πάζλ.
Όπως άλλωστε και το γενικότερο Πάζλ της νεοελληνικής κοινωνίας που είχε ομοιότητες.
Γιατί όμως ευδοκίμησαν τα πολλά εκείνα φρούτα την συγκεκριμένη εποχή είναι θέμα άλλης συζητήσεως.
Στην περίπτωση που σκεφτείς να δημοσιεύσεις κάτι, δεν μπορείς να προχωρήσεις χωρίς την άδεια καθενός ξεχωριστά, εκτός αν αναφερθείς μόνο στο παλιό χαρακτηριστικό του και πότε πρωτοβγήκε.
Με δυσκολία μπορείς να αναφέρεις, ακόμη και την παλιά του περιοχή.
Είναι μια πολύ λεπτή υπόθεση.
Καθώς πολλοί πέρασαν σκληρές εμπειρίες.
Στο μικρό ιστορικό που κατέγραψα λίγο πιο πάνω στις 29-09-2007, αναφέρονται η χρονιά που πρωτοπήρα μικρόφωνο, δυο μόνον πρόσωπα, από τα δεκάδες που θα μπορούσα να αναφέρω. Τον Κώστα Τριγάζη που δεν ζει πια, με το ψευδώνυμο Κώστας Γεωργίου και τον Μανώλη τον CAPITOL.
Δυο ακόμη σημαντικά προσωπικά γεγονότα που έγιναν ταυτόχρονα με δυο μεγάλες αλλαγές που συνέβησαν γενικότερα στο ραδιοφωνικό τοπίο της χώρας.
Η πρώτη γύρω στο 80, με την αλλαγή κατεύθυνσης από τα AM στα FM μιας μεγάλης μερίδας ερασιτεχνών σε συνδυασμό, με τις ξαφνικές ανεπιθύμητες επισκέψεις, αλλά και από αυτούς που πρωτοξεκίνησαν στα FM λίγα χρόνια πριν το 1980.
Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή, ήταν ο μαζικός διωγμός των ερασιτεχνών, από τα FM λόγω εισβολής της ελεύθερης και πλουραλιστικής και πολυφωνικής δήθεν ραδιοφωνίας γύρω στο 89, που στην ουσία, αργότερα τους απέκλεισε εντελώς.
Πάντως κάποια μικρά αποσπάσματα και διακριτικά παλαιότερων εποχών, σαν ένα παραμύθι, που δεν ενέχουν κανέναν πια κίνδυνο για άλλους, και που έχουν σχέση με το δικό μου ξεκίνημα το 74 τις αιτίες και την αφορμή, ενδέχεται να καταγράψω εδώ.
No matter what they tell you
No matter what they do
No matter what they teach you
What you believe is true.
No Μatter What.
Boyzone 1998
Donny Osmond 2001
Music : Andrew Lioyd Webber
Lyrics : Jim Steinman.
Έγραψε ο
Γιάννης Α44 Radio AM FM 1974 EKAΛΗ

Στο επανακούειν...
Σημείωση Σύνταξης : Φίλε Γιάννη Α44 αναμένουμε με μεγάλη αγωνία τις προσωπικές σου εμπειρίες στο μαγικό κόσμο της ερασιτεχνικής ραδιοφωνίας...

Η μοναξιά της πειρατείας! 
Fri December 7 2007 11:35 pm

"Ελευθεροτυπία": Ραδιόφωνο στο Internet - Aναφορά και στον RainBoW ! 
Sat December 29 2007 8:05 pm
Για τρίτη φορά στην  ιστορία του Ερασιτεχνικού Ραδιοφώνου μας, το "Radio Rainbow" αναφέρεται στις σελίδες της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" στις 22/12/07 και συγκεκριμένα στην αγαπημένη μας σελίδα "ΤετΡΑΔΙΟ"μια σελίδα για το ραδιόφωνο, από τις ελάχιστες θα έλεγα που έχουν σήμερα οι εφημερίδες. Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κανελλόπουλος στο αφιέρωμά του για το διαδικτυακό ραδιόφωνο κάνει εύστοχες παρατηρήσεις. Αν επισκεφτείτε την γκαλερί του σταθμού μας, θα διαβάσετε και τις παλαιότερες αναφορές για τον σταθμό μας πρίν, βέβαια από πολλά χρόνια τότε που είμασταν σε άλλη συχνότητα εκπομπής!...
imeem: Δωρεάν και νόμιμη (!) μουσική μέσω Internet 
Sat December 15 2007 10:10 am
Πούσαι βρε Μαυρογιαλούρο...  (δημοσιεύθηκε το 2008)

Καλημέρα σας! Ειλικρινά θα ήθελα να επικοινωνώ καθημερινά μαζί σας, αλλά δυστυχώς τρέχω και δεν προλαβαίνω... Προσπαθούμε, ωστόσο, να ενημερώνουμε την ιστοσελίδα μας, όσο μπορούμε και σ' αυτό ευτυχώς βοηθάνε και οι συνεργάτες μας, ο Γιάννης, η Αννα, ο Κώστας και βέβαια και όλοι εσείς που συμμετέχετε στο φόρουμ. Θα ήθελα, καθημερινά μέσα από δω, να δημιουργήσω μια εικονική εκπομπή, ώστε να επικοινωνούμε μεταξύ μας, λαμβάνοντας και από εσάς τα μηνύματά σας. Τι λέτε? Πως σας φαίνεται η ιδέα μου? Αλήθεια, καθημερινά επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας πάνω από 600 μοναδικοί επισκέπτες και βάσει των στατιστικών που βλέπουμε, είναι άνθρωποι που κυρίως αγαπάνε το ραδιόφωνο και την τεχνολογία. Αυτά διαβάζετε περισσότερο. Θα προσπαθήσω λοιπόν νάχουμε καθημερινή ενημέρωση, μια «εικονική εκπομπή» μιας και οι αρμόδιοι φροντίζουν πάντα οι ερασιτέχνες να μένουνε εκτός μπάντας... Πάντως, η σημερινή μου επιλογή, για τον Μαυρογιαλούρο είναι φυσικά σκόπιμη, αφού η αθάνατη ελληνική ταινία, είναι πάντα επίκαιρη όπως φαίνεται... όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν... είναι το τραγουδάκι που συνοδεύει την σημερινή πραγματικότητα γύρω μας... Σκάνδαλα, σκάνδαλα, παντού τα ίδια και τα ίδια, αρπαχτές, σαπίλα, βαρεθήκαμε... Ευτυχώς που οι Γερμανοί ξανάρχονται... και ελπίζουμε ότι το ALPHA θα γίνει ένα κανάλι πικάντικο όπως το RTL με νέα πρόσωπα... Βαρέθηκα τόσα χρόνια να βλέπω τις ίδιες φάτσες στο γυαλί, να μου λένε τα ίδια, να γίνονται τα ίδια και τα ίδια και να μας κυβερνάνε οι ίδιοι και οι ίδιοι... πότε θα ξυπνήσουμε? Μαύρο στο Μαυρογιαλούρο, μαύρισμα σε όλους... Και μια ερώτηση : Παρακαλώ πόσες συχνότητες θα καταλαμβάνει η ΕΡΤ στην νέα ψηφιακή ραδιοφωνία?

Όταν ο φόβος κυριαρχεί, σιγή δημιουργεί. 
Sun November 18 2007 10:13 am
Τι απέγινε η μαγεία του Ραδιοφώνου? 
Mon November 12 2007 10:23 pm
Αμαλιάδα - Μεσολόγγι : δύο ραδιόφωνα μιά ιστορία 
Sat November 10 2007 12:08 am


Η μοναξιά της πειρατείας! 
Fri December 7 2007 11:35 pm

Μονο με την μοναξια ενος αθλητη που κανει πρωταθλητισμο σε ενα ατομικο αγωνισμα. Μονο αυτο μπορει να συγκριθει με την μοναξια ενος πειρατη που, κρυμμενος πισω απο ενα μοναχικο μικροφωνο, προσπαθει να περασει μηνυματα με - αγνωστους - παραληπτες. Οι περισσοτεροι πειρατες ειναι μοναχικα ατομα. Η αναγκη της εκφρασης μεσω ενος μικροφωνου, εξωτερικευεται με εναν τροπο αγνωστο στο ευρυ κοινο. Ισως γιατι οτι ο πειρατης ειναι εσωστρεφης σαν ανθρωπος. Δεν ειναι απολυτως κατανοητο τι ειναι αυτο που τον οδηγει στην διαδικασια του πειρατικου ραδιοφωνου. Η αναγκη για επικοινωνια, ισως για εξωτερικευση συναισθηματων που δεν μπορουν να εκτονωθουν διαφορετικα, η απλα, η φυγη απο την πραγματικοτητα. Σε αυτο, την φυγη σπο την πραγματικοτητα, συντελουν 2 πραγματα. Η μουσικη, το μοναδικο νομιμο ναρκωτικο στον κοσμο, και τα ραδιοκυματα. Η σκεψη οτι ενα τοσο αορατο, άυλο αλλα και τελικα «εξωγηινο» πραγμα οπως το ραδιοκυμα, μπορει να στειλει την φωνη, την μουσικη και το συναισθημα χιλιομετρα μακρια απο το σημειο εκπομπης μεσα απο ενα κομματι καλωδιο που καταληγει σε 2 κομματια αλουμινιο, δηλαδη μια εντελως απλοικης λογικης κεραια, ειναι αυτο που μαγευει το ερασιτεχνη η κατα κοσμον τον πειρατη. Το ραδιοφωνο ειναι σαν την ηρωινη, αμα το αρχισεις δεν μπορεις να το σταματησεις. Δυστυχως, αν και το ραδιοφωνο σαφως δεν ειναι θανατηφορο οπως τα ναρκωτικα, δυστυχως ειναι σχεδον το ιδιο παρανομο στην Ελλαδα. Η χωρα που εκλεισε 27 ετη σαν μελος της Ευρωπαικης Ενωσης ανοιξε τους πνευματικους της οριζοντες, κλεινοντας τα ματια της. Ο στρουθοκαμηλισμος ειναι δικαιολογημενος για το χαριτωμενο τεραστιο φτερωτο διποδο που - προσπαθωντας - να αποφυγει την πραγματικοτητα, χωνει το κεγαλι του στο χωμα. Το να βλεπεις ενα ολοκληρο κρατος να κανει το ιδιο, ειναι κατι διαφορετικο. Και επικινδυνο.
Η φοβια σε ενα αβουλο κρατος ειναι σαν το ηφαιστειο. Καποτε θα εκραγει.
Θα δανειστω απο του καλου μου φιλου 261 ενα αποσπασμα που ταιριαζει με την περιπτωση
« Ο λογικός άνθρωπος προσαρμόζεται στο κόσμο γύρω του... Ο παράλογος επιμένει να προσπαθεί να προσαρμόσει τον κόσμο στον εαυτό του. Γι' αυτό κάθε πρόοδος εξαρτάται από τον παράλογο!
George Bernard Shaw
Θα θελαμε να ημασταν ο παραλογος της παρεας.
Αλλωστε απο μικρο και απο τρελλο μαθαινεις την αληθεια.
Radiotoday.gr

"Ελευθεροτυπία": Ραδιόφωνο στο Internet - Aναφορά και στον RainBoW ! 
Sat December 29 2007 8:05 pm

Για τρίτη φορά στην  ιστορία του Ερασιτεχνικού Ραδιοφώνου μας, το "Radio Rainbow" αναφέρεται στις σελίδες της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" στις 22/12/07 και συγκεκριμένα στην αγαπημένη μας σελίδα "ΤετΡΑΔΙΟ"μια σελίδα για το ραδιόφωνο, από τις ελάχιστες θα έλεγα που έχουν σήμερα οι εφημερίδες. Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κανελλόπουλος στο αφιέρωμά του για το διαδικτυακό ραδιόφωνο κάνει εύστοχες παρατηρήσεις. Αν επισκεφτείτε την γκαλερί του σταθμού μας, θα διαβάσετε και τις παλαιότερες αναφορές για τον σταθμό μας πρίν, βέβαια από πολλά χρόνια τότε που είμασταν σε άλλη συχνότητα εκπομπής!...

Οσοι απηύδησαν από την κατάσταση στα παραδοσιακά ερτζιανά το ρίχνουν στο internet. Ακροατές κυρίως αλλά και παραγωγοί. Ετσι, οι ραδιοσταθμοί στο διαδίκτυο αποτελούν την καινούρια μόδα, ειδικά τώρα που κυριαρχούν οι γρήγορες συνδέσεις. Ακόμα η κατάσταση βέβαια βρίσκεται στα σπάργανα, αλλά δείχνει να εξελίσσεται ραγδαίως. Οσο δε, σιγά-σιγά, βγαίνουν στην αγορά οι συσκευές ραδιοφώνου που «πιάνουν» κατευθείαν σταθμούς από το internet, καταλαβαίνετε τι πρόκειται να επακολουθήσει. Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικούς εγχώριους ιντερνετικούς ραδιοσταθμούς (υπάρχουν κι άλλοι πολλοί εννοείται) που ήδη εκπέμπουν με ολοκληρωμένο πρόγραμμα.
«Moody Radio» www.moodyradio.gr
Δημιούργημα του Κώστα Γεωργίου (που «έφυγε» ξαφνικά τον Αύγουστο), βαδίζει στα χνάρια του ένδοξου «Jazz FM» χωρίς ευτυχώς να περιορίζεται μόνο στην τζαζ. Παίζει σόουλ, μπλουζ και world music. Καθημερινό πρόγραμμα με εκπομπές που ξεκινούν στις 9 το πρωί και φτάνουν μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα - μεταξύ άλλων ακούγονται οι Λεωνίδας Αντωνόπουλος, Θανάσης Μήνας, Ζακ Σαμουήλ, Ελένη Μαθιουδάκη. Εσχάτως απέκτησε και δικτυακό «αδελφάκι», το Moody Classic» με κλασική μουσική.
«Vinyl Microstore» www.vinylmicrostore.gr
Το εναλλακτικό ραδιόφωνο της πόλης. Εκπέμπει μέσα από το χώρο του ομώνυμου alternative δισκοπωλείου των Εξαρχείων και παίζει τραγούδια που δεν πρόκειται να ακούσετε σε κανέναν άλλον Ρ/Σ στην Ελλάδα. Εκπομπές από το μεσημέρι μέχρι και το απόγευμα (Δασκαλόπουλος, Ζήλος αλλά και ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες) που μεταδίδονται αργότερα και σε επανάληψη.
«Rock Machine» www.rockmachine.gr
Αλέξανδρος Ριχάρδος. Ο ιδιοκτήτης (από τους παραδοσιακούς ροκ παραγωγούς) δίνει και το στίγμα του. Led Zeppelin, Metallica. Και άλλα παρεμφερή. Οι εκπομπές Γιάννης Δόλας, Τάσος Καρατζής κ.α.) συνεχίζουν μέχρι και τα μεσάνυχτα. Στη συνέχεια παίζει αποκλειστικά μπαλάντες.
«Radio ART» www.radioart.gr
Art σημαίνει τέχνη και όπως τονίζει στο προφίλ του, «τα τραγούδια διαλέγονται με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια». Τζαζ, έθνικ, κλασική αλλά και ελληνικά (το προηγούμενο δίμηνο παρουσίασε αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη). Ο παλιός ραδιοερασιτέχνης Λάμπρος Μητρόπουλος είναι ο υπεύθυνος και συμμετέχουν οι Χρήστος Δεμερτζής, Χρήστος Μαρίνος κ.α.
«Ράδιο π» www.radiop.gr
Το δικτυακό ραδιόφωνο του Υπουργείου Πολιτισμού. Εξυπακούεται πως παίζει καλή μουσική, ελληνική και ξένη (έχει «δανειστεί» τη μουσική τράπεζα του «Kosmos 93,6») με αφιερώματα σε Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαρία Κάλλας κ.α.
«Low Bap» www.blasphemy.gr
Χιπ χοπ από την κολεκτίβα των Active Member. Εδρα του σταθμού το Πέραμα και παρουσιάζει κυρίως (ή μήπως αποκλειστικά;) τις κυκλοφορίες της δικής τους δισκογραφικής εταιρείας. Οι εκπομπές του περιορίζονται από τις 6 το απόγευμα μέχρι και τις 12 το βράδυ. Αν σας αρέσει η μουσική των Active και των συνοδοιπόρων τους, συντονιστείτε.
«Ράδιο Rainbow» www.radiorainbow.gr
Για να το πούμε με απλά λόγια:Ενας δικτυακός Derti (με λαϊκά κ.α.) Οσοι πιστοί προσέλθετε.
«Music Heaven» www.musicheaven.gr
Λειτουργεί και σαν portal (μέσω της σελίδας του έχετε τη δυνατότητα να συνδεθείτε με πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς) αλλά διαθέτει και ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Ροκ μουσική ως επί το πλείστον, αλλά και ελληνικά τραγούδια. Σας προσφέρει τη δυνατότητα να κάνετε κι εσείς εκπομπή ακολουθώντας μερικά απλά (;) ηλεκτρονικά βήματα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/12/2007

imeem: Δωρεάν και νόμιμη (!) μουσική μέσω Internet 
Sat December 15 2007 10:10 am
Πούσαι βρε Μαυρογιαλούρο...  (δημοσιεύθηκε το 2008)

Καλημέρα σας! Ειλικρινά θα ήθελα να επικοινωνώ καθημερινά μαζί σας, αλλά δυστυχώς τρέχω και δεν προλαβαίνω... Προσπαθούμε, ωστόσο, να ενημερώνουμε την ιστοσελίδα μας, όσο μπορούμε και σ' αυτό ευτυχώς βοηθάνε και οι συνεργάτες μας, ο Γιάννης, η Αννα, ο Κώστας και βέβαια και όλοι εσείς που συμμετέχετε στο φόρουμ. Θα ήθελα, καθημερινά μέσα από δω, να δημιουργήσω μια εικονική εκπομπή, ώστε να επικοινωνούμε μεταξύ μας, λαμβάνοντας και από εσάς τα μηνύματά σας. Τι λέτε? Πως σας φαίνεται η ιδέα μου? Αλήθεια, καθημερινά επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας πάνω από 600 μοναδικοί επισκέπτες και βάσει των στατιστικών που βλέπουμε, είναι άνθρωποι που κυρίως αγαπάνε το ραδιόφωνο και την τεχνολογία. Αυτά διαβάζετε περισσότερο. Θα προσπαθήσω λοιπόν νάχουμε καθημερινή ενημέρωση, μια «εικονική εκπομπή» μιας και οι αρμόδιοι φροντίζουν πάντα οι ερασιτέχνες να μένουνε εκτός μπάντας... Πάντως, η σημερινή μου επιλογή, για τον Μαυρογιαλούρο είναι φυσικά σκόπιμη, αφού η αθάνατη ελληνική ταινία, είναι πάντα επίκαιρη όπως φαίνεται... όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν... είναι το τραγουδάκι που συνοδεύει την σημερινή πραγματικότητα γύρω μας... Σκάνδαλα, σκάνδαλα, παντού τα ίδια και τα ίδια, αρπαχτές, σαπίλα, βαρεθήκαμε... Ευτυχώς που οι Γερμανοί ξανάρχονται... και ελπίζουμε ότι το ALPHA θα γίνει ένα κανάλι πικάντικο όπως το RTL με νέα πρόσωπα... Βαρέθηκα τόσα χρόνια να βλέπω τις ίδιες φάτσες στο γυαλί, να μου λένε τα ίδια, να γίνονται τα ίδια και τα ίδια και να μας κυβερνάνε οι ίδιοι και οι ίδιοι... πότε θα ξυπνήσουμε? Μαύρο στο Μαυρογιαλούρο, μαύρισμα σε όλους... Και μια ερώτηση : Παρακαλώ πόσες συχνότητες θα καταλαμβάνει η ΕΡΤ στην νέα ψηφιακή ραδιοφωνία?

Όταν ο φόβος κυριαρχεί, σιγή δημιουργεί. 
Sun November 18 2007 10:13 am
Τι απέγινε η μαγεία του Ραδιοφώνου? 
Mon November 12 2007 10:23 pm
Αμαλιάδα - Μεσολόγγι : δύο ραδιόφωνα μιά ιστορία 
Sat November 10 2007 12:08 am


imeem: Δωρεάν και νόμιμη (!) μουσική μέσω Internet 
Sat December 15 2007 10:10 am


Το site κοινωνικής δικτύωσης imeem ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε συμφωνία και με τον όμιλο Universal Music, για να έχει πρόσβαση στον κατάλογο της δισκογραφικής, μετά τις αντίστοιχες συμφωνίες που υπέγραψε τους προηγούμενους μήνες με την Warner Music, τη Sony BMG και την EMI. Μετά και την τελευταία επιτυχία του γίνεται το πρώτο site του Διαδικτύου που προσφέρει απεριόριστα τραγούδια και βίντεο και από τις τέσσερις μεγάλες δισκογραφικές του πλανήτη. Η Universal, η οποία ανήκει στον γαλλικό κολοσσό Vivendi είναι η μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία παγκοσμίως, έχοντας στο δυναμικό της καλλιτέχνες όπως ο Eminem, ο Elton John και η Gwen Stefani. Το imeem επιτρέπει στους χρήστες να ακούνε και να μοιράζονται -αλλά όχι να αντιγράφουν στον υπολογιστή τους ή σε άλλα αποθηκευτικά μέσα- απεριόριστο αριθμό τραγουδιών και βίντεο, αντλώντας τα κέρδη του από τη διαφήμιση.
Πηγή: satleo.gr


Πούσαι βρε Μαυρογιαλούρο...  (δημοσιεύθηκε το 2008)

Καλημέρα σας! Ειλικρινά θα ήθελα να επικοινωνώ καθημερινά μαζί σας, αλλά δυστυχώς τρέχω και δεν προλαβαίνω... Προσπαθούμε, ωστόσο, να ενημερώνουμε την ιστοσελίδα μας, όσο μπορούμε και σ' αυτό ευτυχώς βοηθάνε και οι συνεργάτες μας, ο Γιάννης, η Αννα, ο Κώστας και βέβαια και όλοι εσείς που συμμετέχετε στο φόρουμ. Θα ήθελα, καθημερινά μέσα από δω, να δημιουργήσω μια εικονική εκπομπή, ώστε να επικοινωνούμε μεταξύ μας, λαμβάνοντας και από εσάς τα μηνύματά σας. Τι λέτε? Πως σας φαίνεται η ιδέα μου? Αλήθεια, καθημερινά επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας πάνω από 600 μοναδικοί επισκέπτες και βάσει των στατιστικών που βλέπουμε, είναι άνθρωποι που κυρίως αγαπάνε το ραδιόφωνο και την τεχνολογία. Αυτά διαβάζετε περισσότερο. Θα προσπαθήσω λοιπόν νάχουμε καθημερινή ενημέρωση, μια «εικονική εκπομπή» μιας και οι αρμόδιοι φροντίζουν πάντα οι ερασιτέχνες να μένουνε εκτός μπάντας... Πάντως, η σημερινή μου επιλογή, για τον Μαυρογιαλούρο είναι φυσικά σκόπιμη, αφού η αθάνατη ελληνική ταινία, είναι πάντα επίκαιρη όπως φαίνεται... όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν... είναι το τραγουδάκι που συνοδεύει την σημερινή πραγματικότητα γύρω μας... Σκάνδαλα, σκάνδαλα, παντού τα ίδια και τα ίδια, αρπαχτές, σαπίλα, βαρεθήκαμε... Ευτυχώς που οι Γερμανοί ξανάρχονται... και ελπίζουμε ότι το ALPHA θα γίνει ένα κανάλι πικάντικο όπως το RTL με νέα πρόσωπα... Βαρέθηκα τόσα χρόνια να βλέπω τις ίδιες φάτσες στο γυαλί, να μου λένε τα ίδια, να γίνονται τα ίδια και τα ίδια και να μας κυβερνάνε οι ίδιοι και οι ίδιοι... πότε θα ξυπνήσουμε? Μαύρο στο Μαυρογιαλούρο, μαύρισμα σε όλους... Και μια ερώτηση : Παρακαλώ πόσες συχνότητες θα καταλαμβάνει η ΕΡΤ στην νέα ψηφιακή ραδιοφωνία?

Όταν ο φόβος κυριαρχεί, σιγή δημιουργεί. 
Sun November 18 2007 10:13 am

Όταν ο φόβος κυριαρχεί στους ερασιτεχνες, σιγή δημιουργεί. Στην μπαντα των FM. Δεν έχει περάσει και μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που ακούσαμε τελευταία φορά κάποιον ερασιτέχνη στην μπάντα της Αθήνας. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, εξαιρούμενης της Θεσσαλονίκης που είναι μια Αθήνα απλά μικρότερη σε έκταση και κατοίκους, το ραδιόφωνο ακόμα δίνει περιθώρια στους ερασιτέχνες. Προσωπική μου εκτίμηση, θα δίνει και στο μέλλον. Όσον αφόρα το «μέλλον» του ραδιοφώνου, εδώ οι απόψεις διίστανται. Οι τεχνοκράτες και οι κυβερνητικοί όλου του κόσμου έχουν αρχίσει προ πολλού την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την στιγμή της απόλυτης κυριαρχίας του DAB επί του σημερινού, αναλογικού, ραδιοφώνου. Είναι αλήθεια ότι όταν αλλάζουν οι εποχές, πάντα τείνουν να εκλείψουν κάποιες ομάδες ανθρώπων, που εκπροσωπούν συνήθειες που πια, ανήκουν στο παρελθόν. Βασικά όταν τα παπούτσια δεν συνέφερε κανέναν πια να τα μπαλώνει αφού καινούργια κόστιζαν λιγότερο από ότι η επισκευή τους, τότε χάθηκαν και σχεδόν όλοι οι μπαλωματήδες. Με τον ίδιο τρόπο χάθηκαν οι κατασκευαστές καρεκλών κτλ. Το αντικείμενο, με το όποιο είναι συνδεδεμένοι και ταυτισμένοι κάποιοι άνθρωποι, όταν ξεπεραστεί λόγω τεχνολογίας η εποχής, καταδικάζει κάποιες ομάδες ανθρώπων. Έτσι γινόταν και έτσι θα γίνεται. Στην περίπτωση του ραδιοφώνου δυστυχώς αυτή η παράδοση συνεχίζει. Οι μόνοι άνθρωποι που μπορούν να κρατήσουν ένα ρομαντικό ύφος και να το «διδάξουν» στους νέους, είναι οι ερασιτέχνες.
ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΓΡΑΦΙΚΟΥΣ.
Και οι παππούδες στα χωριά μας φαντάζουν γραφικοί. Η σοφία τους όμως είναι ανεξίτηλη, ακόμα και εάν ζουν σε μια εποχή περασμένη για εμάς τους υπόλοιπους «μοντέρνους».
Κάθε μέρα που περνά το ραδιόφωνο τείνει να πηγαίνει «μπροστά».
Όλοι ξέρουμε ότι μπροστά βρίσκεται το τέλμα.
Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να οπισθοχωρούμε, ακόμα και εάν κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε γραφικοί?
radiotoday.gr

Τι απέγινε η μαγεία του Ραδιοφώνου? 
Mon November 12 2007 10:23 pm
Αμαλιάδα - Μεσολόγγι : δύο ραδιόφωνα μιά ιστορία 
Sat November 10 2007 12:08 am
Καλημέρα σας! Ειλικρινά θα ήθελα να επικοινωνώ καθημερινά μαζί σας, αλλά δυστυχώς τρέχω και δεν προλαβαίνω... Προσπαθούμε, ωστόσο, να ενημερώνουμε την ιστοσελίδα μας, όσο μπορούμε και σ' αυτό ευτυχώς βοηθάνε και οι συνεργάτες μας, ο Γιάννης, η Αννα, ο Κώστας και βέβαια και όλοι εσείς που συμμετέχετε στο φόρουμ. Θα ήθελα, καθημερινά μέσα από δω, να δημιουργήσω μια εικονική εκπομπή, ώστε να επικοινωνούμε μεταξύ μας, λαμβάνοντας και από εσάς τα μηνύματά σας. Τι λέτε? Πως σας φαίνεται η ιδέα μου? Αλήθεια, καθημερινά επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας πάνω από 600 μοναδικοί επισκέπτες και βάσει των στατιστικών που βλέπουμε, είναι άνθρωποι που κυρίως αγαπάνε το ραδιόφωνο και την τεχνολογία. Αυτά διαβάζετε περισσότερο. Θα προσπαθήσω λοιπόν νάχουμε καθημερινή ενημέρωση, μια «εικονική εκπομπή» μιας και οι αρμόδιοι φροντίζουν πάντα οι ερασιτέχνες να μένουνε εκτός μπάντας... Πάντως, η σημερινή μου επιλογή, για τον Μαυρογιαλούρο είναι φυσικά σκόπιμη, αφού η αθάνατη ελληνική ταινία, είναι πάντα επίκαιρη όπως φαίνεται... όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν... είναι το τραγουδάκι που συνοδεύει την σημερινή πραγματικότητα γύρω μας... Σκάνδαλα, σκάνδαλα, παντού τα ίδια και τα ίδια, αρπαχτές, σαπίλα, βαρεθήκαμε... Ευτυχώς που οι Γερμανοί ξανάρχονται... και ελπίζουμε ότι το ALPHA θα γίνει ένα κανάλι πικάντικο όπως το RTL με νέα πρόσωπα... Βαρέθηκα τόσα χρόνια να βλέπω τις ίδιες φάτσες στο γυαλί, να μου λένε τα ίδια, να γίνονται τα ίδια και τα ίδια και να μας κυβερνάνε οι ίδιοι και οι ίδιοι... πότε θα ξυπνήσουμε? Μαύρο στο Μαυρογιαλούρο, μαύρισμα σε όλους... Και μια ερώτηση : Παρακαλώ πόσες συχνότητες θα καταλαμβάνει η ΕΡΤ στην νέα ψηφιακή ραδιοφωνία?

O Χρήστος Μιχαηλίδης έχει πλούσια εμπειρία στα ΜΜΕ. Γράφει μια επιτυχημένη στήλη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, δοκίμασε χωρίς επιτυχία την τηλεόραση στο MEGA, κάνει εδώ και χρόνια ραδιόφωνο, πρώτα στο ΔΙΕΣΗ κι ύστερα στον ANT1. Την προηγούμενη εβδομάδα ο σταθμός διέκοψε τη συεργασία μαζί του, καθώς αναδιαρθρώνει το πρόγραμμα του. Η αφορμή αυτή αποτέλεσε ευκαιρία για να γράψει ένα ενδιαφέρον άρθρο στο ιστολόγιο του για την κατάσταση στο ραδιόφωνο. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα:
"Την περασμένη Τρίτη, 6 Νοεμβρίου, τερματίστηκε η πολύ σύντομη, από τον Φεβρουάριο φέτος, συνεργασία μου με το ραδιόφωνο του «Αντένα». Ένας αγγελιαφόρος της διοίκησης, μου ανακοίνωσε πως πάρθηκε απόφαση να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα «με έμφαση στα τηλεοπτικά πρόσωπα» και στο να ανοίξουν, επίσης, γραμμές με τους ακροατές. [...]
Το «θέμα» μου, η μεγάλη μου ανησυχία για το πού οδηγείται αυτό το επάγγελμα, και κυρίως το μέσον που λέγεται ραδιόφωνο. Έφτασε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, να βολοδέρνει στα χέρια, και στα κομπιούτερ, ανθρώπων που δεν το ξέρουν και δεν το αγαπούν. Και που θεωρούν ότι μια εκπομπή με έναν παραγωγό της φτήνιας, με ελεγχόμενο λόγο και μουσική, μπορεί και νάναι καλύτερη από μια εκπομπή με παραγωγό που θα έχει ειδικές γνώσεις, που θα ξοδέψει διπλάσιο χρόνο από το "take-away". Απροετοίμαστες εκπομπές, όπου οι παραγωγοί μπαίνουν στο στούντιο χωρίς ένα χαρτάκι μπροστά τους με 5 σημειώσεις, και με κάποιους συνεργάτες - σκλάβους να τους έχουν γεμίσει την ώρα με απανωτά τηλεφωνήματα, δεν είναι ραδιόφωνο. Αρπαχτή είναι...
Και, δυστυχώς, ο κόσμος ο πολύς, όπως δείχνουν τα νούμερα, την ανταμείβει αυτήν την αρπαχτή. Ευτυχώς, υπάρχουν αντιστάσεις. Σε αρκετά ραδιόφωνα, φωτεινές στιγμές, που σπάνε το σκοτάδι της τυποποίησης και της ευκολίας. Αλλά, λιγοστεύουν. Και κινδυνεύουν, ταυτόχρονα, να θεωρηθούν αντιστάσεις ρομαντικές και παρωχημένες, ίσως και γραφικές, ..., εδώ, είναι που θυμώνω, που γίνομαι έξαλλος.
Γιατί γραφικοί, στα δικά μου μάτια, είναι όλοι αυτοί οι ψευτογιάπηδες που λένε «είμαι σε μπάτζετ μίτιγκ» και έχουν την απαίτηση να θεωρήσεις ότι κάνουν κάτι σημαντικό, ή που γενικά δίνουν εντολές «μπάμ-μπουμ» και είναι σαν να βλέπεις κάπως εξελιγμένη μορφή θλιβερού λοχαγού στη βασική εκπαίδευση. Γραφικοί είναι όλοι αυτοί οι μη γνωρίζοντες το αντικείμενο, που όμως το διαφεντεύουν. Που μιλάνε για μάρκετιγκ, και δεν ξέρουν πως δουλεύει το «πράμα». Που δεν κατέβηκαν ούτε μια φορά στο στούντιο για να δουν τι αέρα αναπνέουν εκεί μέσα ο παραγωγός, οι ηχολήπτες, οι συνεργάτες, οι τηλεφωνήτριες. Πως «πέφτουν» τα τραγούδια; Πώς «γεννιούνται» τα τραγούδια για να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν τον λόγο; Γραφικοί είναι αυτοί που, εάν μια μέρα τους στερήσεις τις εφημερίδες, πέσει το ίντερνετ, και δεν δουλέψουν τηλεφωνικές γραμμές για να βγάλουν σχετικούς και άσχετους, δεν θαχουν τι να πουν. Πανικός θα τους καταβάλει, και το πιθανότερο είναι ότι θα φωνάξουν όποιον βρεθεί πρόχειρος για να ξοδέψουν μαζί, φλυαρώντας, τις ώρες που συνήθως γεμίζουν με «κλοπή» και τηλεφωνική ανακύκλωση ιδίων προσώπων. [...]
Η θλίψη μου είναι μεγάλη για όσα μένουν πίσω, μετά από κάθε πρόχειρη αναδιοργάνωση, ανασύνταξη, αναδόμηση, και δεν ξέρω τι άλλο «ανα». Μια βόλτα εάν έκανε η ΕΣΗΕΑ σ’ αυτά τα ρημαγμένα, ραδιοφωνικά τοπία, θα αποκάλυπτε αλήθειες που ούτε φαντάζεται. Κοπέλες που μένουν έγκυες για να μην μπορούν να τις απολύσουν. Συνεργάτες που «πουλάνε» την ατζέντα τους σε κάθε βολεμένο σαν και μένα, αμειβόμενες με ψίχουλα. Ωράρια απίστευτης σκληρότητας. Συμπεριφορές απαράδεκτες, από περιστασιακούς, συνήθως, διευθυντές, αρχισυντάκτες και δεν συμμαζεύεται. [...]
Διαβάστε ολόκληρο το ενδιαφέρον άρθρο και πολλά άλλα στα blogs του Χρήστου Μιχαηλίδη:
https://bavzer.blogspot.com
ΠΗΓΗ: Mediablog.gr


Αμαλιάδα - Μεσολόγγι : δύο ραδιόφωνα μιά ιστορία 
Sat November 10 2007 12:08 am

Παραμονή του Αηλιός ήταν που ξεκίνησε η άδεια και είπαμε "συν γυναιξί και τέκνοις" να πάμε εκεί στο γυναικοχώρι, τον Μεγαπλάτανο Αταλάντης, κοντά είναι η θάλασσα, καλούς ρουμελιώτικους μεζέδες έχει (όχι πως ο Γιάννης ο Ρεστέμης στο χωριό μου δεν φτιάχνει καλούς), έτσι για λίγη ξεκούραση.
Α, ξέχασα να πω ότι το χωριό πανηγύριζε και όλοι περιμέναμε, μια και οι Ρουμελιώτες φημίζονται για τα γλέντια τους, να ακούσουμε και λίγο κλαρίνο, ν' ακούσουμε και τον Θοδωρή τον Μαρτίνο από τη Μαλεσίνα να τραγουδάει "στη μέση τα Καλάβρυτα" , για πρώτη φορά όμως από τότε που πήγα γαμπρός στο χωριό δεν είχε όργανα.Κρίμα.
Ανήμερα το βράδυ,εκεί στην πλατεία, στο καφενείο της Ντίνας, καθίσαμε έτσι για το έθιμο, με την παρέα μου, τον Γιωργούλα τον Λιάτσο, τον Κώστα τον Γεωργίου, τον Σπύρο τον Γιαννούκο, τον Οδυσσέα και τον Σάκη τον Γλουστιάνο, τον Παναγιώτη τον Σταματάκο, τον Σταμάτη τον Σαρλή, τον Βαγγέλη τον Λιγδή και τον θεωρητικό της παρέας , τον Παπαγιάννη, με την γοργόνα του.
Τα ψητά του Ράφτη σου τρύπαγαν τα ρουθούνια, οι κάδοι με τις παγωμένες μπύρες, όλα στην εντέλεια, μουσική όμως τίποτα, ας είναι όμως καλά ο τοπικός ραδιοσταθμός της Αταλάντης "Αρια FM", που μας διασκέδαζε με όμορφα δημοτικά και λαϊκά τραγούδια, επιλογής του παραγωγού Χρήστου Αναστασίου - οι αφιερώσεις πήγαιναν και ερχόντουσαν.
Θυμήθηκα τα μαθητικά μου χρόνια, τις παιδικές μου αναμνήσεις εκεί στο όμορφο Σκεπαστό, με τους δυο ραδιοσταθμούς της εποχής της δεκαετίας του '60 , τον σταθμό Αμαλιάδας και τον σταθμό του Μεσολογγίου. Δεν γνωρίζω αν λειτουργούν σήμερα και αν έχουν την αίγλη την τότε.
Για τους σταθμούς αυτούς, για τους εκφωνητές, άνδρες και γυναίκες, για τους παραγωγούς, πρέπει να ειπωθούν ορισμένα πράγματα και να τονισθεί η συμβολή τους στη διατήρηση και διάδοση του δημοτικού και λαϊκού τραγουδιού και γενικώς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Δεν υπήρχε περίπτωση καινούριο λαϊκό τραγούδι του Βίρβου, του Δερβενιώτη, του Μπακάλη να μην ακουσθεί πρώτα απ' αυτούς τους σταθμούς και με τις ανάλογες αφιερώσεις στον τάδε που φεύγει για την Αυστραλία, στον άλλον που πάει για την Γερμανία και ο τρίτος στον τάδε που φεύγει για τον Καναδά και να στο πικάπ το "Διαβατήριο" με τον Καζαντζίδη και να στο πικάπ "Κίνησαν τα καραβάκια" με τον Ζάχο, βλέπεις τότε η μετανάστευση ήταν στα "φόρτε της"...
Δεν μπορώ να ξεχάσω τους ερωτευμένους μαθητές και μαθήτριες και τις αφιερώσεις τους, διακρίνοντας στα τραγούδια τους την αγνότητα και την πραγματική αγάπη, άλλος αφιέρωνε το "Ανεβαίνω σκαλοπάτια" άλλος "Ποιός σου'πε κούκλα μου δεν σ' αγαπώ" κι άλλος την "Αγωνία", με τον Μανώλη Αγγελόπουλο - εποχές ανέμελες , ξέγνοιαστες, φτωχές, αλλά όλο γλύκα και ομορφιά, χωρίς πονηριά και υστεροβουλία.
Θυμάμαι, φεύγοντας για στρατιώτες με την 64η ΕΣΣΟ με τον Ανδρέα του Νικόλα, τον Μήτσο του Τριμουχούτσιουλα, τον Ανδρέα του Μαμουνά, τον Θανάση του Μπαλαλά, τον Αλέξη του Τερζή, τον Αλέξη τον Πάσχο, τον Βασίλη τον Ανδρεόπουλο, ζητήσαμε από τον σταθμό της Αμαλιάδας και αφιερώσαμε στους δικούς μας το δημοτικό τραγούδι "Σελίμπεης" με την Σοφία Κολλητήρη και το κλάμα του αποχωρισμού να πέφτει "βροχή" , βλέπεις άλλοι οι τότε οικογενειακοί δεσμοί, δεν θα ξεχάσω το κατευόδιο της μάνας μου, που μου έβαλε 50 δραχμές στην τσέπη και της θείας μου της Τασούλας του Θανάση του Κακαγιάννη του Κοντούλη, που μου έδωσε ένα ασημένιο εικοσάδραχμο με το αλογάκι, ας είναι αναπαυμένες οι ψυχές τους και όλων των τότε πρωταγωνιστών που έχουν αποδημήσει εις Κύριον.... Θεέ μου, πού 'ν' τα χρόνια κείνα.
Μακρηγόρησα λίγο, για τους δύο σταθμούς, όμως έπρεπε να ειπωθούν αυτά, διότι συνέβαλαν τα μέγιστα στα αδιέξοδα της εποχής.
Ο "Αρια FM" είναι ένας μικρός τοπικός σταθμός στην πόλη της Αταλάντης. Συνεχίζει και αυτός, όπως και οι προαναφερθέντες σταθμοί, στο να διαδίδεται το λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι,αφού δεν υπάρχει πλέον ο Πάνος ο Γεραμάνης με τους "Βάρδους" και την ιδιόρρυθμη φωνή του να μας τα θυμίζει.
Ξημερώματα προχθές άκουγα την τελευταία εκπομπή του Χρήστου Αναστασίου (έφυγε με άδεια). Είχε πολύ όμορφα τραγούδια και αναφορά στον στιχουργό - ποιητή Κώστα Βίρβο με τις ανάλογες αφιερώσεις.
Μία από αυτές έλεγε "στον Γιώργο τον Μαρτίνο από τη Μαλεσίνα, από τον Γιώργο , το τραγούδι "Σήκω πάνω - κάτσε κάτω" με τον Γαβαλά". Δεν νομίζω πως το τραγούδι αυτό ταιριάζει στον Μαρτίνο, γιατί για "Σήκω πάνω - κάτσε κάτω" δεν τον έχω. Και επίσης από τον Γιώργο τον Βασιλειάδη στον Στρατηγό το "Κι όμως κυρία μου και οι άντρες κλαίνε" με τον Καζαντζίδη.
Αλήθεια, πόσα χρόνια είχατε να ακούσετε αυτά τα τραγούδια και πολλά άλλα.
Να, αυτή είναι η προσφορά τέτοιων μικρών ραδιοσταθμών.
Ένας Καλαβρυτινός Κοσμοκαλόγηρος.
Αναδημοσίευση από το "ΠΑΡΟΝ" 14/8/2005


  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ σημαντικά κείμενα & άρθρα στις επόμενες σελίδες μας επιλέγοντας παρακάτω:

Το Ελληνικό Ερασιτεχνικό Ραδιόφωνο!