Ραδιόφωνο και blogging!


Αναδημοσίευση του παρακάτω άρθρου από το blog : blogs.https://www.blogspace.gr/blog-like-old-radio

Οι παλιότεροι και μεγαλύτεροι προφανώς θυμούνται την όμορφη εποχή της πειρατικής ραδιοφωνίας. Τότε τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά στο μέσο που ονομάζεται ραδιόφωνο. Όσο το σκέφτομαι τόσο περισσότερο βρίσκω ομοιότητες με το blogging.

Την εποχή της πειρατικής ραδιοφωνίας

 • Δημιουργούσαν σταθμούς και εκπομπές για προσωπική ευχαρίστηση
 • Χρησιμοποιούσαν κυρίως ψευδώνυμα
 • Ο κάθε ραδιοπειρατής είχε το δικό του σταθμό
 • Ο κάθε πειρατικός ραδιοφωνικός σταθμός έβγαινε στον αέρα μέσα από εφηβικά - νεανικά δωμάτια ή από σαλόνια παρέα με τα πετσετάκια της μαμάς
 • Κάποιες φορές, διάφοροι φίλοι συντόνιζαν τους σταθμούς τους και μέσω αναμετάδοσης - αν δε κάνω λάθος - δημιουργούσαν τα γνωστά νυχτερινά πηγαδάκια.
 • Ελάχιστοι σκεφτόταν πως κάποτε μπορεί να γίνει επάγγελμα το χόμπι τους, άσχετα κι αν έγινε για αρκετούς από αυτούς τελικά
 • Στις εκπομπές τους χρησιμοποιούσαν μουσική ελεύθερα, χωρίς να πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα
 • Χρησιμοποιούσαν μουσική ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής και όχι ανάλογα με την πληρωμένη λίστα της δισκογραφικής
 • Συζητούσαν με τους ακροατές τους για οτιδήποτε σε ανοιχτές γραμμές που δεν απαντούσαν γραμματείς και παρατρεχάμενοι
 • Ξόδευαν αρκετά χρήματα για να μπορούν να εκπέμπουν
 • Κάποιοι άρχισαν να χρησιμοποιούν διαφημίσεις για να καλύψουν τα έξοδα και να μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν
 • Κάποιοι άρχισαν να οργανώνουν ακόμα και πάρτι σε νυχτερινά μαγαζιά

Όσο περνούσε ο καιρός και αύξανε το κοινό και η δύναμη του μέσου

 • Άρχισε να δημιουργείται αναστάτωση στα επίσημα μέσα
 • Τους κυνήγησαν αρκετά και κατάφεραν να φιμώσουν αρκετούς
 • Κάποιοι ήρθαν αντιμέτωποι με το νόμο και ταλαιπωρήθηκαν ηθικά, ψυχολογικά και οικονομικά μέσα σε δικαστήρια
 • Όσοι κατάφερναν να ξεφύγουν, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να διαφυλάξουν την ανωνυμία μέσω της ψευδωνυμίας τους, για να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εκπέμπουν.
 • Οι περισσότεροι φοβήθηκαν και σταμάτησαν να εκπέμπουν

Κι όπως σκέφτομαι το σήμερα

 • Επιβίωσαν μόνο αυτοί που αποφάσισαν να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα και άρχισαν να ασχολούνται περισσότερο ενεργά
 • Κάποιοι ραδιοπειρατές ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν τους γνωστούς μας ραδιοφωνικούς σταθμούς
 • Κάποιοι χρηματοδοτήθηκαν από επιχειρηματίες
 • Άρχισαν να χρησιμοποιούν μουσική από έτοιμες λίστες και οι εκπομπές τους αρκετές φορές είναι απρόσωπες ή κατευθυνόμενες.
 • Τα σκρατς των δίσκων έχουν αντικατασταθεί από mp3 χωρίς εξώφυλλα
 • Την επίσημη ενημέρωση την ανέλαβαν επαγγελματίες δημοσιογράφοι
 • Εξαφανίστηκε εκείνη η ομορφιά του ερασιτεχνισμού.
 • Εκπέμπουν επίσημα με ονοματεπώνυμο.
 • Απέκτησαν ραδιοφωνικούς σταθμούς με διεύθυνση, ηχομόνωση, γραφεία, γραμματείς και λογιστές.
 • Η διαφήμιση έχει αποκτήσει σταθερή αξία καθ' όλη τη διάρκεια των εκπομπών.
 • Θυμούνται με νοσταλγία και αγάπη τις παλιές ημέρες της ελεύθερης πειρατικής ραδιοφωνίας

Γράφω τόση ώρα και όπως τα διαβάζω, πραγματικά αναρωτιέμαι αν γράφω για το πειρατικό ραδιόφωνο ή για την πορεία των blogs.

Κι έχω μέσα μου την αίσθηση, πως οι πραγματικοί εραστές της τότε πειρατικής ραδιοφωνίας χαμογελάνε τρυφερά όταν διαβάζουν διάφορα προσωπικά

Πηγή : blogs.https://www.blogspace.gr/blog-like-old-radio/

Δημοσιεύθηκε: Τρι Αύγ 02, 2005 10:34 am Θέμα δημοσίευσης: 

DJ 835 - Η Ραδιοφωνική Βιογραφία

Το ραδιόφωνο ήταν και είναι ακόμα ένα μικρόβιο που δεν φεύγει ποτέ από μέσα μας. Μας έχει ποτίσει τόσο πολύ, μια και αποτέλεσε μέρος της ζωής μας για πάρα πολλά χρόνια. Χρόνια όμορφα, αξέχαστα που μας έχουν χαράξει για το υπόλοιπο της ζωή μας.
Θα ήθελα με το παρακάτω σύντομο κείμενο να αναφερθώ στην προσωπική μου ιστορία. Μια ιστορία που δεν έχει σκοπό να αναδείξει τίποτα, αλλά απλά θέλω να μείνει κάτι που να θυμίζει εκείνα τα χρόνια, από την δική μου μεριά.
Όλα ξεκίνησαν το 1988. Τότε είμουν 14 χρονών. Μέχρι τότε σχολείο, διάβασμα αλλά κάθε βράδυ με ένα ραδιοφωνάκι στο αυτί άκουγα συνομιλίες ερασιτεχνών. Πολλές φορές μέχρι το πρωί.
Τότε λοιπόν αγόρασα τον πρώτο μου πομπό της SmartKit 1 Watt. Εργαλεία, κολητίρια και ότι άλλο χρειαζόταν, τα είχα από τον πατέρα μου. Ο οποίος είχε πειρατικό σταθμό στο τέλος της δεκαετίας του 60 αρχές του 70, στα ΑΜ, μέχρι που τον έκλεισε η χούντα επεισοδιακά (άλλη ιστορία αυτή). Μετά την συναρμολόγηση η αίσθηση ήταν απίστευτη όταν άκουσα για πρώτη φορά την φωνή μου στο ραδιόφωνο και μουσική από ένα κασσετόφωνο. Ακολούθησαν πειραματισμοί με κεραίες πάνω στην ταράτσα και εμβέλεια το πολύ 2-3 τετράγωνα. Ξεκίνησα εντελώς άσχετος με το αντικείμενο, αλλά σιγά σιγά διαβάζοντας την Τεχνική Εκλογή και τον Μικρό Επιστήμονα, έμπαινα στο νόημα.
Στην συνέχεια ένας φίλος μου από το σχολείο μου δίνει ένα λαμπάτο μηχάνημα EL504 του αδερφού του, έτοιμο. Δεν το κράτησα πολύ γιατί είμουν μικρός τότε και φοβόντουσαν οι δικοί μου με τα ρεύματα, οπότε αναγκάστηκα να το δώσω πίσω. Από εκεί και πέρα ασχολήθηκα μόνο με τα τρανζίστορ.
Το 1989 προς 1990 αγόρασα ένα μηχάνημα(πλακέτα) 4 W, από την Θεμιστοκλέους στην Αθήνα. Από γνωστό τότε κατάστημα ηλεκτρονικών για όσους το θυμούνται. Η εμβέλεια μεγάλωσε αρκετά, αλλά όχι όσο περίμενα. Πάντα μας έτρωγε να ακουστούμε πιο μακριά. Το Studio 835 ήταν πια πραγματικότητα. Με κασετόφωνο παλαιάς τεχνολογίας, πικάπ της πλάκας αλλά μια χαρά. Η τρέλα μεγάλωνε όσο περνούσε ο καιρός.
Οπότε το 1991 προτελευταία τάξη στο λύκειο, κάνω την μεγάλη κίνηση. Κάνω να βγω έξω κανά τρίμηνο περίπου, μάζευα σαν τρελός το χατζιλίκι. Και αγόρασα ένα PLL και ένα Linear 25 W(πλακέτες) από την Ιπποκράτους και τον γνωστό Δεληγιάννη. Φτιάχνω και ένα τροφοδοτικό από την Smarkit 8-24V γύρω στα 10 Α αν θυμάμαι καλά. Το καλύτερο τροφοδοτικό που δεν έβγαζε βόμβους και άντεχε μεγάλο φορτίο, με έναν μετασχηματιστή θηρίο. Όλα τα παραπάνω τα βάζω μέσα σε ένα σασσί που αγόρασα. Άνοιξα τρύπες, πέρασα τους κονέκτορες, τις γειώσεις και ήταν έτοιμο. Με ένα απλό διπολάκι πάνω στην ταράτσα και καλώδιο RG-58 είχα πλέον μια αξιοπρεπέστατη εμβέλεια.
Εκείνη την εποχή με την αύξηση της εμβέλειας γνώρισα και πάρα πολλούς άλλους ερασιτέχνες, παλιούς βέβαια γιατί εγώ είμουν η τελευταία φουρνιά που βγήκε. Εκπομπές και συνομιλίες κάθε βράδυ, τηλέφωνα να χτυπάνε σαν τρελά μέρα νύχτα, είχαμε δεν είχαμε εκπομπή. Ένας γενικός πανικός.
Το 1993 κάτι φίλοι μου ερασιτέχνες ανοίγουν σταθμό, τον Sound FM, με κεραία πάνω στο βουνό (Υμηττό), με νοικιασμένο σπίτι όπου όλοι μαζί φτιάχνουμε το studio και αρχίζουμε τις εκπομπές. Προσωπικά είχα αναλάβει στην αρχή τις απογευματινές ζώνες, αλλά μετά έπαιζα συνέχεια, πρωί και βράδυ. Δυστυχώς όμως κράτησε λίγο, γύρω στον ένα χρόνο. Τα έξοδα πολλά και αναγκαστήκαμε να κλείσουμε.
Μην ξεχάσω να αναφέρω και ένα μικρό πέρασμα από κάποιους δημοτικούς σταθμούς που ήταν στα φόρτε τους τότε. Βέβαια δεν καθόμουν πολύ γιατί δεν μπορούσα να συμβιβαστώ. Ο ερασιτέχνης μένει πάντα ερασιτέχνης, και θα λέει αυτά που θέλει και θα παίζει αυτά που θέλει. Δεν μπορείς να περιορίζεσαι. Και επιπλέον δεν είχα και κανένα σκοπό να γίνω επαγγελματίας στο ραδιόφωνο. Οπότε μάζευα τα μπογαλάκια μου και έφευγα. Από την στιγμή που δεν σε άφηναν να χαρείς αυτό που γουστάρεις, όπως εσύ θέλεις. Τι νόημα είχε...
Οπότε γυρίσαμε στα "σπιτικά" μηχανήματα. Ο Sound FM γίνεται πλέον καθαρά ερασιτεχνικός σταθμός. Κάνω και μια αναβάθμιση αλλάζοντας το τρανζίστορ και πάω στα 50 W (Βασίλης Μοναστηράκι). Και κατασκευάζω και μια Collinear με δύο δίπολα κυκλικής εκπομπής, με σχέδιο από Μικρό Επιστήμονα. Συνδιασμοί καλωδίων και RG-8 που ήταν μανίκι στο μοντάρισμα. Το αποτέλεσμα ήταν απίστευτο. Κυριολεκτικά...
Βέβαια λίγα χρόνια πριν είχαμε αρχίσει και τα πάρτυ σε μαγαζιά, συναντήσεις με ακροατές σε καφετέριες της Γλυφάδας (30 άτομα κάθε φορά) και πάρα πολλά άλλα. Οπότε λοιπόν συνεχίσαμε με κεντρικό μηχάνημα το δικό μου μια και είχα ταψί όλη την Νότια Αθήνα, και πέρναγα αναμεταδόσεις όλους τους άλλους.
Τα χρόνια που περάσαν ήταν πραγματικά απίστευτα. Όσοι έχουν ζήσει τέτοιες καταστάσεις θα καταλαβαίνουν τι λέω. Και όλα αυτά μέχρι το 1998 που πήγα φαντάρος. Τότε μου έκαναν ένα πάρτυ σε ένα μαγαζί, 2 μέρες πριν παρουσιαστώ...
Όλο το βράδυ με πρήζαν να ανέβω να παίξω μουσική, αλλά εγώ είμουν σε διάφορες αγκαλιές γύρω γύρω χαχαχα. Μην ξεχάσω να αναφέρω ότι από το 1992 είχα ξεκινήσει και την άλλη παράλληλη πορεία σαν DJ σε διάφορα μαγαζιά. Μεγάλος μου δάσκαλος και αυτός που με έβαλε να παίξω πρώτη φορά στο μαγαζί που δούλευε ήταν ο Α32, ερασιτέχνης και αυτός και πάρα πολύ κολλητός φίλος για παρά πολλά χρόνια. Επίσης πολύ καλός φίλος και πάρα πολύ καλός ηλεκτρονικός ήταν ο 244. Η τριάδα 835-Α32-244 ήταν αυτή που κράτησε τον Sound FM μέχρι το 1998. Αχτύπητη και αξέχαστη τριάδα...
Στην συνέχεια στα χρόνια του στρατού, σε κάποιες άδειες έκανα κάποιες εκπομπές αλλά τα πράγματα φαίνονταν ότι αλλάζουν. Το 2000 που απολύθηκα δεν ήταν πια τα ίδια. Οι συχνότητες πολύ λίγες για να ανοίξεις, μια και όλοι πλέον που δεν περνούσαν παραλία, είχαν στήσει αναμεταδότες στην Αίγινα και στην Πελοπόνησσο. Εκεί λοιπόν μέσα στο 2000 πήρα την απόφαση και τα έκλεισα όλα. Κατέβασα τις κεραίες και όλα μπήκαν στην αποθήκη. Η παρέα πλέον είχε πια χαθεί. Ο καθένας είχε πάρει τον δρόμο του...
Στα τέλη του 2003 αποφασίζω να ξεκινήσω ξανά τον Sound FM, αλλά στο διαδίκτυο. Υποκατάστατο βέβαια, μια και δεν μπορούσα με τίποτα να αποτοξινοθώ από το ραδιόφωνο. Δεν ήταν το ίδιο και ποτέ δεν θα είναι το ίδιο το net radio με τα FM. Καμία σχέση, άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Άργησα αλλά το κατάλαβα με τον καιρό.
Ο σταθμός κράτησε μέχρι τα μέσα του 2005, όπου και μετά την γνωριμία μου με τον Σταύρο 414, αποφασίζουμε από κοινού να κάνουμε κάτι καλό. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας και ο νέος Radio Rainbow έγινε πραγματικότητα.΄Ένα ραδιόφωνο που θέλουμε να κρατήσει τον ερασιτεχνικό χαρακτήρα. Γιατί έτσι μας αρέσει και έτσι θέλουμε να είναι !!!
Αυτή είναι η σύντομη ιστορία του 835. Υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες που μπορώ να παραθέσω και πράγματα που έχω ξεχάσει, αλλά είναι αδύνατον να τα θυμηθώ και να τα αναφέρω όλα. Άλλωστε ότι περάσαμε το κρατάμε μόνο για μας και δεν θέλουμε να δειχτούμε σε κανέναν. Ο καθένας έχει την δικιά του ξεχωριστή ιστορία.
Επίσης δεν αναφέρθηκα σε "προβλήματα" που προέκυψαν με διάφορους ανθρώπους κατά την παρουσία μου στα FM. Αλλά ότι και να έγινε εγώ δεν κρατάω κακία σε κανένα. Γενικά αυτό το πράγμα συμβαίνει παντού, μια και η ζήλεια είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου.
Τέλος έχω κρατήσει από εκείνες τις εποχές πάρα πολλές κασσέτες με εκπομπές και συνομιλίες. Κάποια στιγμή θα τις βγάλω στον αέρα, αλλά χρειάζονται πολύ μεγάλη επεξεργασία για να βγάλω τα τηλέφωνα που δίναμε στον αέρα. Ίσως το φθινόπωρο σε κάποια εκπομπή μου να βγάλω κάποια αποσπάσματα.
Δημήτρης 835 (DJ 835)
_________________
Ζωντανά κάθε Δευτέρα
22:00-00:00 "Μουσικά Αφιερώματα"
... με τον DJ 835. Just...Listen !!!
https://www.radiorainbow.gr

Ραδιοφωνικές γραπτές δοκιμαστικές εκπομπές


Οι εκπομπές αυτές είχανε δημοσιευθεί στην αρχική μας ιστοσελίδα το 2007. 
Πρόκειται για αναμνήσεις και σκέψεις από τις εκπομπές μου στα FM την περίοδο 1980-1990

Γράφει ο Σταύρος Ιορδανίδης (Σταύρος 414)


Έχουν περάσει 100 χρόνια από τις πρώτες μεταδόσεις ραδιοφώνου και αρκετοί τις τελευταίες δεκατετίες έχουν προφητεύσει το τέλος του. Οι εξελίξεις όμως δείχνουν ότι το ραδιοφωνικό μέσο ξέρει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της κάθε εποχής. Και αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τη δυναμική ένταξή του στην ψηφιακή εποχή: ραδιόφωνο στο ίντερνετ, δορυφορικό ραδιόφωνο, καλωδιακό ραδιόφωνο, ρέουσες τεχνολογίες για κρυστάλλινο ήχο. Νέοι όροι και νέοι τρόποι ακρόασης χαρίζουν μια καινούργια νεότητα στο ραδιοφωνικό μέσο. Τα στοιχεία, δείχνουν αύξηση αντί μείωση της ακρόασης. Π.χ. στην Ελλάδα το 60% του πληθυσμού ακούει ραδιόφωνο κάθε μέρα και το ποσοστό αυτό αυξήθηκε τα τελευταία 15 χρόνια, αφού το 2002 έφτανε μόλις στο 54,5%. Το κοινό προτιμά να ακούσει ραδιόφωνο κυρίως στο σπίτι αλλά και στο αυτοκίνητο.Αξιοσημείωτο είναι ότι το 57.6% των οδηγών στις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ δηλώνουν ότι στο αυτοκίνητο ακούν κυρίως ραδιόφωνο και λιγότερο CD, κασέτες κ.λπ. Όμως, το σύγχρονο ραδιόφωνο αρχίζει να αποκτά εικόνες. Ακολουθώντας oορισμένα από τα βήματα της τηλεόρασης, αφήνει πίσω την εποχή που ακούγαμε τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς και φανταζόμασταν την εικόνα τους. Στης ΗΠΑ, εμπορικοί σταθμοί έχουν ήδη τοποθετήσει κάμερες στο στούντιο και μεταδίδουν ζωντανά στις ιστοσελίδες τους, ό,τι συμβαίνει εκεί, με σκοπό να προσελκύσουν ακροατές. Επιπλέον, στις ηλεκτρονικές σελίδες των ραδιοφώνων, οι χρήστες μπορούν να βρίσκουν βίντεο με σημαντικά γεγονότα της περιοχής τους, καθώς επίσης και αθλητικά, μουσικά ή ειδησεογραφικά θέματα.

Το Ελληνικό Ερασιτεχνικό Ραδιόφωνο!